Pelerinaj la ceas de mare sărbătoare

pelerinaj

Sute de pelerini romano- şi greco-catolici se află, în aceste zile, la Basilica de la Maria-Radna, pentru a se pregăti, în rugăciune, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, celebrată la 8 septembrie.

Astăzi, programul religios începe la ora 9, cu o serie de trei Sfinte liturghii în limba bulgară, care se încheie la ora 11. La ora 13 se oficiază Sfânta Liturghie greco-catolică.

La 14, respectiv la 15,30, credincioşii bulgari, apoi cei greco-catolici sunt aşteptaţi la Calea Crucii, pentru ca între orele 17 şi 19 în biserică să se celebreze de trei ori Sfânta Liturghie, de data aceasta în limbile maghiară, croată şi română.

La ora 20 este programat Rozariul în patru limbi, urmat de o procesiune cu icoana Fecioarei Maria, iar pelerinii vor fi invitaţi, între orele 21,30 şi 5 dimineaţa, la o noapte de rugăciune în lăcaşul de cult care va rămâne deschis publicului.

La Sfânta Liturghie în limba română, de la ora 24, vor fi aşteptaţi în mod special credincioşii de etnie rromă, programul urmând să continue mâine, la ora 7,30, cu Sfânta Liturghie în limba croată şi, la 9,30, cu cea în maghiară. În

„Parcul Maria” (în spatele Basilicii) se va oficia, la ora 10, Sfânta Liturghie pentru greco-catolici, iar la ora 11 va avea loc, în biserică, Sfânta Liturghie Pontificală în limbile română, maghiară şi germană, celebrată de Excelenţa Sa Msgr Martin Roos, Episcop de Timişoara, şi de către E.S. Msgr Böcskei László, Episcop de Oradea.

Pelerinii vor porni apoi într-o procesiune euharistică prin faţa sanctuarului marian, avându-i alături şi pe membrii Corului Mixt al Bisericii din Waldkraiburg (Germania).

Două Sfinte Liturghii săvârşite în limba română (una de la ora 13, cealaltă, de la ora 19,30), vor încheia suita serviciilor religioase prilejuite de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante din calendarul bisericesc romano- şi greco-catolic.

Tot Sfintei Fecioare îi va fi dedicat şi concertul de muzică sacră găzduit în Basilica Maria-Radna duminică, la ora 19, şi intitulat „Ave Maria”. Publicul va avea acces liber la recitalul susţinut de Cvartetul Capricioso din Timişoara, în cadrul căruia soprana Nicoleta Colceiar, mezzosoprana Andreea Bodroghi şi tenorii Traian Miscu şi Adrian Boba, acompaniaţi la pian de maestrul corepetitor Angela Balici, vor interpreta piese muzicale religioase, arii, duete şi ansambluri din repertoriul clasic universal.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns