Meşteşugul popular continuă să supravieţuiască în Timiş

cornelia pupsa

Din mâinele ei ies adevărate piese unicat, obiecte de artă, iar secretele bănăţencei stau în talent, răbdare şi dragoste pentru frumos.

Cornelia Pupşa din satul Zgribeşti, comuna Ştiuca, este un meşter autentic, iar costumele ei populare sunt adevărate obiecte unicat. La cei 62 de ani, Cornelia Pupşa nu stă o clipă locului. Am întânit-o în sat, la cazanul unde se fierbe răchia, pregătind ţuica pentru nunta nepoatei. Nici acolo nu se odihnea, femeia învârtind de zor în lichidul… ameţitor.

Acasă, însă stau ordonate zeci de costume populare, cusute şi brodate, toate pentru nepoata ei, care e solistă de muzică populară. Tanti Cornelia spune că nimeni nu a învăţat-o această artă, pentru că a rămas orfană de mamă pe când avea 15 ani.

„M-am descurcat singură, că nu a avut cine să îmi dea sfaturi”, spune femeia. A fost crescută de bunicii ei şi de câte ori a avut ocazia şi timpul necesar a cusut. A început să facă macrameuri, dantelă şi câte şi mai câte, ca apoi să brodeze ciupage (veste brodate), ii, poale, opgrege.

Până şi dantela de la poale, numită juriţă, e făcută tot de Cornelia Pupşa. Lucrează cu drag costumele populare, astfel încât a ajuns să-şi confecţioneze propriile modele: „Eu le desenez, apoi le imprim cu aţa şi pe urmă le brodez”.

Cum tanti Cornelia are o gospodărie mare şi nu stă o clipă locului, vara nu prea are timp de cusut şi brodat, o face doar când vrea să se relaxeze. În schimb iarna, bănăţeanca face tot felul de minunăţii pentru nepoata ei, care mereu îi cere un alt model.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Meşteşugul popular continuă să supravieţuiască în Timiş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *