PEISAJ DE VIS, nu departe de Timişoara! Paradisul păsărilor din Banat renaşte din propria-i cenuşă (GALERIE FOTO)

satchinez

Rezervaţia naturală ornitologică situată nu departe de Timişoara se află din anul 2016 în custodia unei organizaţii nonguvernamentale. Mlaştinile Satchinez se întind pe o suprafaţă mai mare de o sută de hectare. Rezervaţia a fost înfiinţată în anul 1942, la propunerea ornitologului Dionisie Linţia.

În apa nu prea adâncă a mlaştinilor trăiesc numeroase colonii de păsări, printre care specii de stârci de diferite culori şi mărimi sau de egrete, declarate „monumente ale naturii”, păsări răpitoare, raţe şi gâşte sălbatice, lişiţe sau găinuşe de baltă dar şi păsări cântătoare.

Diversitatea mare a speciilor de păsări acvatice care pot fi întâlnite în rezervaţia de la Satchinez, – există aproximativ un sfert din numărul total al speciilor care reprezintă fauna ornitologică din România, l-a făcut pe cunoscutul ornitolog bănăţean Dionisie Linţia să numească această zonă „paradisul păsărilor din Banat”, rezervaţia conservând un biotip arhaic, întregul ecosistem din zonă fiind, în urmă cu mai bine de două veacuri, unul asemănător.

Aici au fost identificate peste o sută de specii de păsări, majoritatea protejate în întreaga Europă, şi aproape tot atâtea specii de plante acvatice.

În poziţie de start

După zeci de ani în care rezervaţia de la Satchinez a fost uitată de autorităţi, câţiva tinerii inimoşi din cadrul organizaţiei nonguvernamentale Excelsior din Arad au întocmit un proiect pe care ulterior l-au depus pentru aprobarea unor fonduri europene. Demersul a fost aprobat, iar în cel mai scurt timp specialiştii vor studia fauna şi flora rezervaţiei.

Acest habitat natural reprezintă o reminiscență a vechilor mlaștini care acopereau până la mijlocul secolului al VIII-lea aceste ținuturi. Perioada în care pot fi văzute păsările în rezervație este între 15 aprilie şi 15 septembrie, dar în toamnele și iernile mai blânde se întâmplă să mai rămână câte un exemplar din păsările migratoare pe aceste meleaguri. Alături de păsările care sunt stăpânul de drept al rezervației au fost observate o serie de animale sălbatice precum vulpea, iepurele, căprioara şi porcul mistreț.

Vegetația luxuriantă existentă în perimetrul rezervației propriu- zise constituie un excelent camuflaj pentru cuibărit și clocit. Ochiurile deschise de apă în mijlocul bălților sunt înconjurate de fâșii de stufăriș. Salciile și florile sălbatice – în special trandafirii – completează peisajul de vis.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “PEISAJ DE VIS, nu departe de Timişoara! Paradisul păsărilor din Banat renaşte din propria-i cenuşă (GALERIE FOTO)

  1. agentia de mediu timisoara a obtinut fonduri europene pentru acest proiect de la UE inca din 2002-2003 !!!
    după toata munca de accesare de fonduri, bibliorafturi intregi, inclusiv traduceri, a fost obtinuta suma de 100.000 euro, pe care au dirijat-o pt cateva foisoare de lemn, un gard de sarma si te miri ce pliante…!
    firma care a păpat toată suma era una se pare agreata…
    după nici cateva luni nationalitatile conlocuitoare din satchinez, au pus tot ce se putea pe …foc!
    bietele păsări…au privit neputincioase cum oamenii se pun pe treaba.
    asa ca alt proiect este o UTOPIE, ori din start gandit sa pape ceva fonduri de la coana UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *