PEDEPSE URIAŞE pentru traficanţii de COMORI DACICE din vestul ţării!

Nouă persoane au fost condamnate de magistraţii Judecătoriei Deva la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, iar o a zecea a fost achitată, într-un dosar în care inculpaţii au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, furtul şi traficarea peste hotare a mai multor brăţări dacice şi monede din aur şi argint ce au fost sustrase din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei.

Judecătorii au mai stabilit că o parte dintre inculpaţi nu vor avea voie să meargă în zona siturilor arheologice din Munţii Orăştiei pe o perioadă cuprinsă între doi şi cinci ani. În vederea recuperării prejudiciului creat de activităţile desfăşurate de către cei zece condamnaţi, instanţa a menţinut sechestrul asigurator impus anterior pe bunurile acestora. Inculpaţii au mai primit şi interdicţia de a-şi exercita anumite drepturi civile, conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurcă şi Călin Corhan, aceştia fiind condamnaţi la şase ani de închisoare şi interdicţia a de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munţii Orăştiei. De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi interdicţia de a intra într-un sit arheologic din Munţii Orăştiei pentru cinci ani.

Instanţa a dispus ca inculpaţii să achite în solidar sau individual o sumă de 1,22 milioane euro şi 166.000 de dolari, sub forma unor despăgubiri către Statul Român prin Ministerul Culturii. Banii reprezintă cheltuieli ocazionate de recuperarea şi expertizarea unor brăţări dacice din aur şi argint, a unor monede din aur şi argint şi a unor bijuterii sustrase de inculpaţi din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Astfel, inculpaţii Radu Horia Camil, Luncan Viorica şi Bodea Ioan vor trebui să achite Ministerului Culturii o sumă de 101.523 dolari şi 210.415 euro pentru cheltuielile de expertizare, repatriere şi compensaţii pentru o brăţară dacică din aur în greutate de 682 de grame, 200 de monede din aur tip Lysimachos şi 500 de monede de argint tetradrahme.

Inculpaţii Radu Horia Camil, Corhan Călin şi Jurcă Daniel Sorin vor plăti, în solidar, Statului Român prin Ministerul Culturii 30.676 euro, reprezentând contravaloarea a 25 denari de argint, 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (din epoca romană), o brăţară tracică din argint în greutate de 26,84 grame, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut.

De asemenea, inculpatul Corhan Călin va trebui să plătească Ministerului Culturii suma de 232.600 euro reprezentând 2.160 de denari romani, denari republicani, o brăţară din bronz, o aplică din bronz, fibule romane.

Citeşte şi:
Primăria Timişoara ne chestionează cu privire la calitatea transportului public. SPUNE-ŢI PĂREREA!

CUTREMURUL le-a zdruncinat sănătatea! E vorba despre sute de cetăţeni ai unei localităţi din TIMIŞ

 

Inculpatul Jurcă Daniel Sorin este obligat de instanţă să achite suma de 65.000 de dolari pentru o brăţară dacică din aur şi 5.100 de euro pentru 83 de monede romane şi tetradrahme de argint.

La rândul său, sârbul Ilic Ljubisa va trebui să plătească statului român 280.000 de euro, din care jumătate reprezintă compensaţii achitate unui colecţionar eleveţian, iar diferenţa cheltuieli de expertizare şi repatriere.

În final, instanţa a dispus ca inculpatul Moc Daniel să plătească Ministerului Culturii suma de 150.000 de euro pentru o brăţară dacică din aur.

Potrivit voceatransilvaniei.ro, sentinţa poate fi atacată cu drept de apel în zece zile de la comunicare.

0 Comments

No Comment.