Pedepse grele pentru PROFESORII ŞPĂGARI !

profesori spagari

Foto: argument-cs.ro

Tribunalului Caraş-Severin a pronunţat pedespele date împotriva profesorilor şpăgari de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Pedepsele sunt deosebit de grele!

Astfel, fostul decan Florin Franţ a primit doi ani de închisoare cu executare, conferenţiarul Irina Oriol a fost condamnată la trei ani şi zece luni închisoare cu executare, iar preparatorul Ruxana Ghiţă a primit trei ani şi două luni închisoare cu executare.

profa mita

Profesorul Mihai Vişan a primit doi ani şi şase luni cu suspendare, iar studentul Ilici Alexe doi ani cu suspendare.

Reamintim că în data de 9 iulie 2015, procurorii și ofițerii Direcției Generale Anticorupție au descins la Universitatea Eftimie Murgu în baza unor informații privind săvârșirea infracțiunilor de corupție și luare de mită.

În centrul atenției s-a aflat decanul Facultății de Științe Sociale, Florin Franț, care se îndrăgostise de o investigatoare sub acoperire, care a acceptat să joace rolul unei studente la universitatea reșițeană. Stenogramele publicate în presă au relevat corupția din această universitate unde, dincolo de avansurile sexuale făcute de Franț, examenele se vindeau pe un parfurm sau 300 de lei.

Sub acuzare a fost pus și fostul președinte al Senatului, Marian Mihăilă, doar că dosarul acestuia a fost disjuns, urmând ca procurorii să continue cercetările față de acesta.

Ancheta procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General a vizat modul în care profesorii primeau bani și cadouri de la studenți, pentru a-i trece examenele, dar și cum aceștia vindeau lucrări de licență sau de masterat. EVZ vă prezintă povestea lui Ilici, așa cum reiese din ancheta procurorilor. Trebuie spus că în mai multe birouri și săli de clasă anchetatorii au montat camere de supraveghere și au avut ofițeri sub acoperire.

Negocieri dure

Totul începe în octombrie 2014, atunci când Alexe Ilici (39 de ani), masterand în anul II la Facultatea de Științe Sociale – profilul Managementul Instituțiilor Publice, s-a dus la Vișan, pentru a stabili ce lucrare va face la finalul cursurilor universitare. Profesorul i-a propus studentului să-i ofere o lucrare de disertație gata elaborată: ,,Tehnici de mediere în conflictele organizaționale”, contra sumei de 350 de euro.

După o negociere „ca la piață”, masterandul s-a înțeles pentru suma de 300 de euro. „Da cea mai ieftină îi 300. Io îți spun ca să știi adevărul”, explica Vișan care este mercurialul. „Îți fac… îți fac o lucrare și o fac ca lumea”, dădea asigurări profesorul. Ca ofertă: în acești bani au intrat și subiectele la unul din examene, de la disciplina „Sociologia Conducerii”, care a avut loc pe 8 ianuarie. Profesorul a trimis pe e-mail subiectele încă de pe 6 ianuarie.

În plus, pe 15 mai, Vișan l-a anunțat că i-a dat nota maximă la examenul „Elaborarea proiectului de disertație”, la care, culmea, Ilici nici măcar nu s-a prezentat. „Profesorul coordonator îți dă o notă pe practică. Ți-am dat 10”, i-a transmis Vișan.

Tot în luna mai, cei doi s-au întâlnit, în zona Muzeului de Istorie din Reșița, studentul i-a plătit 300 de euro, iar profesorul i-a dat lucrarea de disertație pe un CD. Înainte de susținerea examenului, Ilici a solicitat sprijinul lui Vișan. „Buna ziua maine dimineata ne putem intalni pe la zece sa mi faceti referat coordonatorului si plan tematic. si la 12 sa.mi depun lukrarea multumesk.”, a fost unul din SMS-urile primite de profesor.

Surse: argument-cs.ro si evz.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns