Primăria stă… copăcel și nu are emoții că va pierde finanțarea europeană. Nu peste mult timp, însă, se vor decanta vorbele de fapte

centru 8

Puține zile ne mai despart de sfârșitul acestui an, la fel de aproape fiind și momentul de bilanț al accesării fondurilor europene. Primăria Timișoara a avut de implementat, în ultimii ani, 35 de astfel de proiecte, cele mai multe rămase „moștenire” de pe vremea fostei echipe administrative și unele accesate din mers, pentru că au mai rămas bani disponibili.

După afirmațiile primarului Nicolae Robu, rata de succes a implementării este de sută la sută, deși chiar și edilul recunoaște că mai sunt unele detalii de pus la punct și că s-ar putea ca unele sume să fie decontate de la bugetul local. Pe ultima sută de metri, pentru că este greu de crezut că după 21-22 decembrie va mai lucra vreo firmă de construcții, se pun la punct ultimele detalii, strădanie vizibilă mai ales în centrul istoric. De pe acest șantier vine și cea mai tare noutate: vom avea 28 de copaci în Piața Libertății.

Finalizarea sau nu a proiectelor din fonduri europene pe care le-a implementat municipalitatea timișoreană a reprezentat un subiect destul de mult dezbătut de opinia publică. Una dintre variantele lansate a fost chiar și cea a posibilului faliment al primăriei, în cazul în care proiectele nu vor fi terminate la timp, în acest caz existând posibilitatea ca o parte a banilor investiți să nu mai fie decontați de Uniunea Europeană, ci de la bugetul local. Posibilitatea cea mai pesimistă era chiar falimentul municipalității, dacă proiectele nu se termină până la un anumit termen de anul viitor. Se pare că lucrurile nu stau, în final, atât de rău cum s-a prezis în unele cercuri.

Salcâmi în Piața Libertății

Primarul Nicolae Robu a făcut ieri un bilanț al stadiului de implementare a proiectelor cu finanțare europeană. „Progresăm substanțial în această perioadă și ne dorim ca toate cele 35 de proiecte să fie duse la bun sfârșit. Centrul istoric va fi gata la timp. Mai este de lucru pe străzile Vasile Alecsandri și Sergent Mușat, precum și într-un colț din Piața Unirii.

În Piața Libertății vor fi plantați 28 de copaci, nu 108, cum s-a prevăzut inițial, pentru că este piață și nu parc. Șeful de acolo mi-a spus că i se adresează reproșuri că strică piața, care arată acum foarte bine, așa cum arată piețele lumii, și la Roma, și la Viena, și în alte orașe. Piețele nu trebuie să fie parcuri, ci să găzduiască evenimente. Ne putem uita în Piața Unirii, unde nu există nici un copac și e foarte frumoasă. Replica aceea că leșinăm de cald în Piața Libertății e o prostie. La Roma nu a leșinat nimeni și este mult mai la sud. Vă explic și de ce nu s-a lăsat inițial loc pentru copaci: pentru cei care nu știu, la pavaje diferite și cu raze foarte mari trebuie să existe continuitate, ca să se potrivească pietrele și cercurile să fie perfecte, să nu existe decalaje. Asta o știu însă specialiștii. Ceilalți au început o cârteală și pe subiectul ăsta”, a explicat Robu. Cei 28 de arbori vor fi salcâmi globulari, care nu cresc foarte mult și rezistă la arșiță.

centru (9)

Optimism și pentru celelalte proiecte

Conform conducerii executivului, și celelalte proiecte vor fi terminate în timp util. „Proiectul pentru reabilitarea malurilor Begăi este aproape gata, intrăm pe procedura de recepție.

Centrul pentru dezvoltarea competențelor automotive va fi finalizat în timp util”, a continuat primarul bilanțul optimist. În privința reabilitării termice a blocurilor, doar unul singur nu a fost început, dar patronul firmei i-a garantat edilului-șef că va monta schelele și va termina în bune condiții lucrarea.

„Toate blocurile au fost abordate și avem indicatorii obligatorii atinși. Nu suntem în pericol de nici un fel pentru nici unul dintre proiecte să pierdem fondurile europene, avem obligația să ne angajăm că le ducem la bun sfârșit inclusiv până în martie și până în iunie”, susține Robu. A mai fost menționat proiectul de management al traficului, pentru care livrarea echipamentelor, care reprezintă 85 la sută din valoarea totală, va fi completă până la sfârșitul anului. De asemenea, pentru cele trei licee, Lenau, Calderon și Loga, s-a reamintit faptul că fondurile europene au fost primite din mers, reabilitarea fiind deja lansată cu fonduri de la buget.

Probabilitatea ca o parte a investițiilor – cele care nu sunt terminate până la 31 decembrie a.c. – să fie achitate de la bugetul Timișoarei există, dar linia finală se va trage abia anul viitor. Tot atunci, însă, se vor separa și vorbele de fapte…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *