Părădaisa, motiv de festival la Bucovăț

rosii 4

În Banat lubenița, ludăile, strugurii și altele sunt sărbătorite prin festivaluri devenite deja tradiționale. Aproape de Timișoara, la Bucovăț, o legumă și-a câștigat anul acesta locul în calendarul evenimentelor de acest gen. Este vorba de părădaisă, în grai bănățean, adică tomată sau roșie.

Pentru că în comună sunt mulți cultivatori de legume, iar roșiile sunt printre cele mai prețuite din recoltă, a fost organizat, la mijlocul lui septembrie, Festivalul Părădaisei. La eveniment au participat localnici, dar și invitați din județ, care au venit cu exponate cum nu s-au mai văzut în localitatea timișeană.

CITEȘTE ȘI: Craniul înfricoşător al unui asasin în serie, expus la Timişoara

De exemplu, Luminița Poujade, cunoscut cultivator de soiuri mai puțin cunoscute, a venit din satul Cheglevici cu exponate din 50 dintre cele 350 de soiuri de roșii pe care le cultivă. Unele dintre ele au pus chiar sub semnul întrebării denumirea de roșii, pentru că respectivele tomante sunt violete, aproape negre, galbene sau verzui. Foarte apreciate au fost soiurile franțuzești de roșii, cu arome puternice, dar și cele românești. Dintre acestea, s-au remarcat cele care produc roșii de aproape un kilogram bucata.

La festival au fost prezenți și reprezentanții Facultății de Agronomie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Aceștia dețin o bancă de semințe de roșii din soiuri exclusiv românești, cele mai multe dintre acestea fiind adunate din Banat.

Pe lângă părădaise, la festival au fost pe tarabe ardei, vinete, struguri și produse apicole. “A fost prima ediție, o să mai facem una, dar ceva mai devreme, pentru că roșiile erau deja spre finalul sezonului. A fost o ediție de succes, cred că au fost peste 2.000 de oameni, cu loc de joacă pentru copii, preparate culinare tradiționale, muzică”, ne-a declarat primarul din Bucovăț, Tiberiu Jivan.

Tot în cadrul Festivalului Părădaisei a fost organizat concursul Gospodina de Aur, premiul fiind decernat pentru cele mai bune murături și conserve de toamnă. Dacă manifestarea va continua și va deveni tradiție, ar putea fi un eveniment care să reprezinte o concurență serioasă pentru, deocamdată, mult mai cunoscutul Festival al Părădăicilor de la Macea, din județul Arad


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *