Ore de 30 de minute, cu 15 elevi în clasă|Fără cluburi şcolare|Fotbal la o singură poartă|Fără atingeri

Prag de vaccinare de 60% pentru ca elevii să revină în clase. Lista școlilor din Timiș

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităților din școli, din toamnă, în contextul epidemiei. La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalți ar trebui să studieze online. Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

Maximum 10-15 elevi

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar ulterior a fost retras. „În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă. Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, dacă spaţiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Maxim 4 ore (de 30 de minute) pe zi

Numărul de ore petrecute de elevi la școală ar trebui să fie limitat. „Recomandăm: un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spălatului eficient al mâinilor; participarea alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev); alternarea orelor de curs cu activități în aer liber: în măsura în care este posibil, una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea școlii)”, potrivit sursei citate.

Fără laboratoare

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacțiune strânsă între elevi, nu trebuie organizate. „Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video”, potrivit sursei arătate anterior.

Fără  cluburi şcolare sau grupuri de hobby

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultană a unui număr mai mare de trei elevi.

Fotbal la o singură poartă

De asemenea, ghidul cuprinde și recomandări pentru orele de educație fizică. „Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli. Fotbal se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingii în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat.

La baschet, fiecare cu mingea lui

La baschet, fiecare elev va avea mingea proprie şi va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. După terminarea orei de educație fizică, mingile utilizate vor fi colectate intr-un sac special destinat şi vor fi dezinfectate riguros, utilizând substanțele dezinfectante avizate, urmând a fi depozitate apoi în alt sac, separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară).

Fără atingeri

Pentru desfăşurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu îşi atingă fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, păstrând un comportament civilizat. La finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 secunde. Dacă nu este posibilă spălarea mâinilor, este necesar să se efectueze igiena mâinilor cu un antiseptic pe bază de alcool”, arată documentul citat.

Ore decalate

Orele de intrare în școală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările. „Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de exemplu, decalaj de 15-20 de minute); în consecință şi intrarea în pauze se va face la ore diferite, pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP. La nivelul fiecărei școli va fi desemnat un reprezentant care să coordoneze activitățile de prevenire a infecției COVID-19.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Ore de 30 de minute, cu 15 elevi în clasă|Fără cluburi şcolare|Fotbal la o singură poartă|Fără atingeri

  1. anul scolar 2019-2020 si 2020-2021 vor fi cei mai slabi elevii, sa speram ca cel putin 2021-2022 se va da drumul normal la invatamant, daca nu vor fi generatii de elevii praf.

Lasă un răspuns