Orban a declarat stare de urgență în Ungaria. A intrat în vigoare azi-noapte!

Ungaria prelungește plafonarea prețurilor alimentelor și carburanților până în octombrie, pe fondul creșterii inflației

Premierul ungar Viktor Orban a declarat stare de urgență pe timp de război imediat după instalarea noului său guvern.

Starea de urgență, un nou instrument pe care Parlamentul l-a aprobat marți, va intra în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina vecină, a declarat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.

Guvernul va anunța miercuri primele sale măsuri în regim de urgență, a precizat el, relatează bloomberg.com.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ‘Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei’, conform stiripesurse.ro.

‘Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată’, a spus Orban.

‘Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor’, a continuat el.

CITEȘTE ȘI: Pe Drumul Boilor, ne uităm ca vițelul la poarta nouă

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească ‘toate metodele la dispoziţia sa’ pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

‘Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine’, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *