Marea păcăleală a îngheţării angajărilor la stat: până la 1 iulie, Guvernul se grăbeşte să umple mii de posturi şi să mărească salariile bugetarilor

Salariile din administrația publică cresc din 1 iunie

Cu o mână taie, cu alte două dă. Guvernul dă primele semne că strânge cureaua şi a decis să suspende angajările la stat de la 1 iulie. Dar până atunci se fac angajări masiv la stat.

La CFR, de exemplu, societate cu datorii şi pierderi uriaşe, se caută zeci de directori. Mii de alte posturi îşi caută ocupanţii în companii şi ministere. Mai mult, bugetarii vor primi măriri de salariu, conform observatornews.ro.

Deşi economiştii au atras atenţia în nenumărate rânduri că aparatul de stat este supradimensionat, la vârful instituţiilor se caută, în plină criză financiară, noi şefi.

Florin Căruceru: CFR. SA, companie de stat cu datorii de milioane de euro şi pierderi uriaşe, a anunţat că angajează zeci de directori. Sunt scoase la concurs atât funcţii de conducere în aparatul central, cât şi în cadrul regionalelor.

În zadar am încercat să cerem explicaţii la actualul director al CFR.

Dumitru Costin, Blocul Naţional Sindical: Astea sunt recompense politice. Acelaşi lucru se produce şi în zona ministerelor, a cabinetelor miniştrilor, unde găseşti un număr crescut de consilieri la cabinetul demnitarului.

Florin Căruceru: Şi ANAF face angajări, pentru prima dată din anul 2016. Sunt în jur de 2500 de posturi libere, iar potrivit șefului de la Fisc, inspectorii primesc în prezent salarii nete cuprinse între 3.600 și 6.200 de lei.

Guvernul este obligat să taie din cheltuielile bugetare. Ţinta propusă: cel puţin 10%.

Radu Georgescu, Expert în Fiscalitate: Dacă ne uităm pe cheltuielile salariale, au crescut de două ori în ultimii cinci ani. Pentru a putea să reduci cheltuielile va trebui şi optimizarea costurilor.

De optimizare, însă, nu s-a auzit în toate ministerele.

Florin Căruceru: 536 de posturi scoate la concurs şi Ministerului Fondurilor Europene, iar Ministerul Mediului – peste 60.

Şi Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face angajări şi caută mai ales ingineri pentru cele 44 de posturi vacante.

CITEȘTE ȘI: Pe Drumul Boilor, ne uităm ca vițelul la poarta nouă

De la 1 iulie, Guvernul vine cu un plan de măsuri prin care să protejeze populaţia de inflaţia uriaşă. Bugetarii primesc un sfert din diferența de salariu.

Continuarea pe observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *