Orașele timișene și competiția PNRR, după o sută de zile: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Buziaș, Jimbolia, Făget, Deta, Recaș, Gătaia, Ciacova

Orașele timișene și competiția PNRR, după o sută de zile: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Buziaș, Jimbolia, Făget, Deta, Recaș, Gătaia, Ciacova

Orașele timișene și competiția PNRR, după o sută de zile: Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Buziaș, Jimbolia, Făget, Deta, Recaș, Gătaia, Ciacova

Nici unul dintre cele 174 de proiecte aprobate miercuri de ministrul Attila Cseke, pentru finanțare prin PNRR, nu a avut ca destinație vreuna dintre cele 99 de unități administrativ-teritoriale timișene. S-ar putea spune că această a 13-a sesiune de aprobări a fost cu ghinion pentru județul Timiș, care se poate consola totuși cu faptul că majoritatea sesiunilor precedente a adus în ograda proprie numeroase alte aprobări de finanțare.

Vă prezentăm mai jos cum se prezintă, după o sută de zile de la prima sesiune de aprobări, cele zece centre urbane ale județului, pe doar una dintre cele patru componente: anume, cea intitulată ”Fondul local” și destinată dezvoltării durabile a localităților prin investiții în infrastructura locală, reducerii disparităților de dezvoltare în teritoriu și, respectiv, reformei și digitalizării instrumentelor de planificare teritorială și urbană.

Astfel, municipiul Timișoara a primit undă verde pentru trei proiecte, însumând însă o sumă foarte consistentă: aproape 392 de milioane de lei (TVA inclus), în vreme ce municipiul Lugoj și-a adjudecat patru proiecte, ce totalizează un buget alocat de 28,6 milioane de lei (TVA inclus).

Dintre orașele timișene fără statut municipal, Ciacova se distinge, din păcate, pe poziția de Cenușăreasă, având liber la două proiecte, însumând doar 1,8 milioane de lei, în vreme ce Sânnicolau Mare, care și-a adjudecat tot două proiecte, mizează pe un buget aferent acestora de aproape 25,3 milioane, iar Jimbolia, care a primit binecuvântare pentru patru proiecte, contează pe un buget aferent total de 20,2 milioane de lei (TVA inclus).

Buziaș, Recaș și Făget s-au procopsit cu câte cinci proiecte aprobate, sumele totalizând 19,5 milioane, 20,2 milioane și, respectiv, 19,5 milioane de lei (din nou, cu TVA inclus).

În fine, Deta a binemeritat în șapte proiecte, însumând 20,2 milioane de lei, iar Gătaia a primit verde pentru nouă proiecte, cu un buget total de aproape 25 de milioane de lei (inclusiv TVA).

Desigur, cifrele de mai sus nu pot fi (încă) bază pentru clasamente, deopotrivă pentru că multe alte proiecte își așteaptă judecata și pentru că pe celelalte componente ale PNRR (”valul renovării”, ”turism și cultură”, respectiv, ”educație”), procesul de avizare a dat până acum alte ierarhii. De asemenea, trebuie să precizăm că centrele urbane timișene nu concurează între ele și nici cu celelalte orașe din țară, cel puțin nu în această fază.

CITEȘTE ȘI: Timişoara va avea legătură feroviară cu Aeroportul „Traian Vuia”! Valoarea investiţiei – 400 de milioane de lei

Ceea ce contează cu adevărat este faptul că administrațiile locale par să-și fi făcut datoria mult mai bine de această dată decât în precedentele împărțiri ale fondurilor așa-zis europene – dar și faptul că aprobarea proiectelor constituie doar primul pas spre materializarea lor, iar experiența de până acum ne arată că surprizele neplăcute pot apărea oricând.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *