Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată

Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată

Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată.

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.

Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizația Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).

CITEȘTE ȘI: Cea mai în vârstă persoană din lume a decedat la 118 ani

Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, relatează 20 minutos citat de Rador. În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci.

S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA.

 

stiripesurse

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Europa extinde lista insectelor autorizate ca hrană umană: larva gândacului de bălegar poate fi acum consumată

  1. Să le dea Dumnezeu celor care au venit cu idei de astea, să mănînce doar asta toată viața și eventual la desert, și bălegarul în care au crescut și să ne lase pe noi cu slana,ceapa și jumările cu care ne-am obișnuit !

  2. După care va veni o recomandare de la U.E. Ce în România devine automat obligatorie. Cum aragazul va fi interzis, vom prepara larvele la soare (atunci când e soare). Sau îi vom usca la vând (atunci când va bate). Țara viitor de aur are… Totuși, întreb și eu: dacă se interzic vacile pe motiv de vânturi, cine se va bălega pentru ca domnii gândaci de bălegar să facă ouă, din care să ni se dea nouă, pe cartelă, distinsele larve? A, da, se vor crește vaci doar pentru cei bogați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *