Opt focare de COVID-19 în Timiș

Coronavirus: Bilantul zilei de 11 septembrie

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a fost, ieri, la Spitalul Județean Timișoara, unde nouă angajați și zece pacienți, de la Clinica de Chirurgie Vasculară, au fost depistați cu Covid-19.

“Am fost și la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Am fost la DSP pentru a vedea situația de la nivelul județului, atât ca și focare, cât și pentru a vedea desfășurarea activității în spitalele din județ. Avem opt focare (Smithfield – 219 cazuri, Gottlob – 11 cazuri, Oncohelp Timișoara – 12 cazuri, Honeywell Lugoj – 5 cazuri, Maternitatea Odobescu Timișoara – patru cazuri, un centru pentru îngrijirea copiilor abandonați al unei comunități religioase din Timișoara – trei cazuri, Spitalul Județean Timișoara – 19 cazuri, Făget – 65 cazuri, dintre care două decese – n.r.) la nivelul judeţului Timiş, ultimul dintre ele la Spitalul Judeţean. În judeţul Timiş, dincolo de aceste focare care sunt stabilizate şi sunt în supraveghere, rămân evaluările spitalelor, fiecare în parte ca şi patologie unităţi non-Covid. În acest moment, adresabilitatea este în limitele pe care le-am avut şi în ceilalţi ani, având în vedere că sunt şi lunile iulie – august, care sunt şi tradiţionale de concediu. Rămâne ca evoluţia următoare să o vedem şi la niveul judeţului Timiş”, a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, în şase judeţe din România se observă o creştere peste 30 la sută a număruluio de cazuri de COVID – 19 şi că numai în ultimele zile s-a observat o creştere a cazurilor în 15 judeţe din ţară, însă în alte 19 se observă o scădere.

”Avem în acest moment șase judeţe unde creşterea este de peste 30 la sută. La nivelul celor trei zile din această săptămână, avem 15 judeţe în care avem o creştere, șase din Transilvania, șase din Muntenia, trei din Moldova şi avem șase judeţe în stagnare şi 19 judeţe într-o scădere a numărului de cazuri. Rămâne trendul pe care îl evaluăm prin conţinut, numărul de cazuri şi anchetele pe care le avem de gestionat”, a declarat Nelu Tătaru.

Ieri, în spitalele din Timiș erau internați 179 de pacienți cu Covid-19, dintre care 14 la Terapie Intensivă. Direcția de Sănătate Publică Timiș derulază 38 de anchete epidemiologice la nivelul județului. Situația în țară Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 57.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 1.500 în Timiș. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, 28.992 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.639 de pacienți asimptomatici au fost externați la zece zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.345 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (68 în Timiș), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 737 de persoane, dintre care 31 în Timiș, au fost reconfirmate pozitiv. Până ieri, 2.566 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 79 în Timiș, trei dintre decese fiind raportate ieri. “În intervalul 5 august, ora 10 – 6 august, ora 10, au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, CarașSeverin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vaslui și Municipiul București. Dintre acestea, două decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, două la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 ani, zece la categoria de vârstă 70- 79 ani și 12 la categoria de peste 80 de ani. Dintre acestea, 44 decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era, ieri, de 7.961. Dintre aceștia, la ATI erau internați 458 de pacienți.

Până ieri la nivel național, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.260 la cerere. “În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 990 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 729 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 966 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 202.555 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal. Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Români infectați peste hotare În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus: 1.891 în Italia, 570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, doi în Namibia, patru în SUA, 111 în Austria, trei în Belgia, șase în Japonia, doi în Indonezia, doi în Elveția, doi în Turcia, doi în Islanda, doi în Belarus, 18 în Grecia, doi în Cipru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID19 și până ieri, 123 de cetățeni români aflați în străinătate (31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, nouă în Spania, 14 în Germania, doi în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo) au decedat


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns