Operaţii contra donaţii la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean TIMIŞOARA

ANI l-a găsit pe medicul timișorean Mihai Ionac în conflict de interese

Şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, medicul Mihai Ionac, raporta, de exemplu, la Casa de Asigurări, o operaţie de dezlegare a trompelor uterine ca făcând parte din Programul Naţional de Sănătate, din care se decontează spitalului consumul de materiale sanitare folosite în cursul intervenţiei chirurgicale, iar pacienta (care în acest caz n-ar trebui să plătească nimic) era rugată… să scoată din buzunar 5.000 de lei

Continuăm în ediția de astăzi dezvăluirile cu privire la neregulile comise de șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT), medicul Mihai Ionac, nereguli prezentate cu lux de amănunte într-un raport redactat recent de o echipă de audit a Camerei de Conturi Timiș, în urma unui control efectuat la SCJUT.

„Un pariu cu noi înșine”

Poate că vă amintiți că, în urmă cu doi ani, în noiembrie 2013, profesorul Ionac punea, în numele secției pe care o conduce, „un pariu cu noi înșine”, care, ne explica la acea vreme medicul timișorean, „înseamnă strângerea a circa 150.000 de euro, care ne vor permite refacerea completă a infrastructurii electrice, sanitare, dotare cu echipamente vitale”.

Era vorba, așadar, de modernizarea saloanelor Clinicii de Chirurgie Vasculară, situate la etajul opt al „Județeanului”, care urma să fie dotate inclusiv cu toate facilitățile necesare pentru persoanele cu dizabilități, absolut necesare oricărui pacient în perioada imediat postoperatorie.

Două feluri de sponsori: dezinteresați și interesați

La momentul respectiv, pe pagina de internet a clinicii a fost creată o subpagină, „Modernizarea clinicii”, în care erau prezentate proiectul de modernizare a clinicii și beneficiile pe care le-ar putea obține eventualii parteneri care s-ar decide să se implice financiar în acel proiect.

Subpagina există și acum, iar printre parteneri, instituții publice și firme private care au donat sume consistente pentru renovarea saloanelor, regăsim nume precum Consiliul Județean Timiș, Mitropolia Banatului, Primăria Comunei Parța – de altfel, singurele instituții publice care au răspuns apelului lui Mihai Ionac – precum și nume ca Draxlmaier, AEM sau TRW Automotive, firme puternice din Timișoara.

Ca un detaliu interesant, printre persoanele juridice care au sărit cu promptitudine în ajutorul clinicii conduse de Mihai Ionac, am descoperit farmacia Imedas și centrul de diagnostic imagistic Neuromed, adică două societăți comerciale care, de-a lungul timpului, au primit, la rândul lor, sprijinul – la fel de dezinteresat, suntem convinși – medicilor de la Chirurgie Vasculară, care și-au direcționat pacienții înspre cele două firme, deși medicamentele zăceau în farmacia spitalului, iar RMN-ul funcționa 24 de ore din 24.

Să ne înțelegem: inițiativa medicului Mihai Ionac este, în sine, una lăudabilă, nefiind nici prima, nici ultima situație când secții întregi ale unui spital sau altul sunt renovate și modernizate nu datorită fondurilor provenite din bugetul statului, ci grație sponsorizărilor, donațiilor făcute de diverse firme sau de oameni de afaceri potenți financiar.

Într-adevăr, saloanele Clinicii de Chirurgie Vasculară se ridică acum la cu totul alte standarde decât în urmă cu doi-trei ani, iar acest lucru a fost remarcat și aplaudat la unison în mass-media.

Doar că, așa cum se spune, drumul spre iad este pavat cu intenții bune, iar cine a avut acces în culisele acestui proiect de modernizare a clinicii – în speță, echipa de audit a Camerei de Conturi Timiș – a descoperit aspecte revoltătoare.

CompasX a pornit cu stângul

Operațiunea de renovare a saloanelor Clinicii de Chirurgie Vasculară s-a derulat prin intermediul Asociației CompasX, înființată pentru susținerea luptei de reducere a numărului de amputații și condusă de profesorul Mihai Ionac, printre membrii acesteia aflându-se și ceilalți medici ai clinicii.

Echipa de audit a Camerei de Conturi Timiș a constatat că această asociație a încheiat un bizar contract de comodat cu Spitalul Județean – fără dată, fără număr, fără denumirea reprezentanților părților semnatare – în care sediul spitalului, bd. Iosif Bulbuca nr. 10 (clădirea SCJUT se află în proprietatea Consiliului Județean Timiș), apare menționat și ca sediu social al Asociației CompasX. Din câte se pare, asociația lui Ionac a început cu stângul, deoarece, conform Legii 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cedarea folosinței bunului prin comodat nu este menționată ca formă legală în astfel de cazuri…

Auditorii au mai constatat și că această asociație nu a achitat niciodată utilitățile către Spitalul Județean, precum și faptul că nu este specificată încăperea unde asociația CompasX își desfășoară activitatea.

Cu alte cuvinte, se puteau efectua investigații private în orice încăpere din spital sub masca celor stipulate în contract: „dăm cu titlu de folosință gratuită o încăpere din imobilul mai sus menționat”…

Intră pe fir și ANAF-ul

Toate aceste nereguli și omisiuni au indus auditorilor suspiciuni privind legalitatea desfășurării activității acestei asociații în incinta Spitalului Județean, astfel că reprezentanții Camerei de Conturi Timiș au solicitat Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara să efectueze un control documentar pentru a avea o imagine asupra activității desfășurate de această asociație în spațiul pus la dispoziție gratuit în mod nelegal de SCJUT.

În urma analizării proceselor-verbale întocmite de inspectorii ANAF, echipa de audit a Camerei de Conturi Timiș a constatat că asociația CompasX a obținut venituri din cotizații lunare ale membrilor asociației, din contracte de sponsorizare încheiate cu persoane juridice, în sumă totală de 307.900 lei, și din donații de la persoane fizice și juridice în sumă totală de 53.132 lei.

În ceea ce privește donațiile, auditorii au remarcat că sumele provin, în majoritatea lor, de la persoane fizice, că donațiile au fost încasate, în principal, prin casieria asociației, pentru care au fost întocmite chitanțe cu specificarea „donație renovare”, alte sume fiind încasate prin bancă și că, pentru câteva donații cu valori mai mari (de la 1.000 până la 5.000 lei), au fost încheiate contracte de donație.

Faci o donație către asociație și îți dezlegăm trompele uterine!

Echipa de audit a luat la puricat toate aceste donații făcute de persoane fizice – majoritatea, foști pacienți ai Clinicii de Chirurgie Vasculară -, dar pentru că lista era foarte lungă, s-a limitat la a prezenta doar câteva cazuri în raportul întocmit ulterior. Astfel, în raport apare expus cazul doamnei Sorina P., care a donat asociației CompasX suma de 5.000 de lei, fără ca în contractul de donație să fie menționată destinația sumei. Sorina P. a fost internată la SCJUT, în perioada 10-15 iulie 2014, la secția de Chirurgie Vasculară, cu diagnosticul la externare de „infertilitatea femeii de origine tubară”, medicul curant fiind Mihai Ionac.

Pacienta respectivă a încheiat contractul de donație și a virat banii exact în ziua în care s-a internat, 10 iulie 2014! Teribilă coincidență, nu-i așa?

Adică doamna cu pricina nici n-a mai așteptat să vadă dacă operația va reuși, că s-a și grăbit să vireze banii în buzuna… pardon, în conturile asociației CompasX!

Alte detalii şocante aflaţi din ziarul „Renaşterea bănăţeană” de marţi, 21 aprilie!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *