Mizeriile financiare de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean nu pot fi ascunse sub preș

Mihai Ionac

Dezvăluirile făcute de ”Renașterea bănățeană” și Camera de Conturi Timiș cu privire la neregulile săvârșite la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara l-au nemulțumit profund pe autorul acestora, profesorul Mihai Ionac. Presiunile unor prieteni sus-puși făcute în stânga și-n dreapta (mai puțin asupra ziarului nostru, trebuie să recunoaștem), în scopul salvării șefului Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara și înăbușirii imensului scandal creat, n-au dat rezultatul scontat. Dezbrăcat de secretele murdare de către ziarul „Renașterea bănățeană” și de către auditorii Camerei de Conturi Timiș, doctorul Ionac a încercat să ascundă sub preș mizeriile de ordin financiar pe care le-a făcut de atâția ani încoace, în paralel, desigur cu „salvarea sănătății și a vieților a peste 10.000 de pacienți”.

Apeluri lacrimogene

Citatul este preluat din textul unei petiții online apărute miercuri seară, sub titlul „NU desființării Chirurgiei Vasculare din Timișoara!”, și puse pe internet de unul dintre medicii care fac parte din colectivul respectiv.

Ideea de bază a petiției era că ziarul nostru și inspectorii de la Camera de Conturi Timiș ar fi, de fapt, instrumente prin care cineva ocult – nu se precizează cine anume – ar încerca din răsputeri să desființeze Clinica de Chirurgie Vasculară, iarăși nu se explică de ce ar face cineva acest lucru.

Aceeași temă a fost reluată ieri la prânz, când un alt medic de la Chirurgie Vasculară a trimis pe adresele de mail ale diverselor ziare, posturi radio-TV și site-uri „un comunicat de presă din partea Prof. Dr. Mihai Ionac”, la finalul căruia – pe post de semnătură – apăreau numele tuturor medicilor, asistentelor și infirmierelor care lucrează la Clinica de Chirurgie Vasculară și prin care întregul colectiv își exprima solidaritatea cu șeful secției și blama acțiunile celor două entități mai sus menționate – ziarul nostru și instituția de control -, prin care, de fapt, s-ar urmări – din nou, nu ni se spune de către cine – desființarea Clinicii de Chirurgie Vasculară.

Se vede de la o poștă mâna maestrului

Nu știm dacă ați sesizat nuanța, așa că subliniem un detaliu: comunicatul de presă este venit din partea profesorului Ionac, NU din partea colectivului clinicii, oamenii aceia sunt, pur și simplu, scoși la înaintare!

Ce credeți că a făcut distinsul profesor? A scris personal, cu mânuța lui, textul petiției online și pe cel al comunicatului de presă și le-a dat spre difuzare celor doi medici care îi sunt subordonați, care ce era să facă?

Au executat ordinul, fiindcă nimeni nu are curaj să crâcnească în fața ”blajinului” doctor Ionac, care își folosește cu tupeu oamenii (chiar și pe „abrutizatele” asistente pe care le-a scos țapi ispășitori în apariția televizată de marți seară) în tentativa disperată de a scăpa cu fața curată, în ciuda matrapazlâcurilor pe care le comite de ani de zile.

Dacă doriți să revedeți…

Să enumerăm o parte dintre ele: obligarea pacienților de a cumpăra medicamente și materiale sanitare doar de la farmacia patronată de mătușa soției sale, deja celebra Remedia (vizavi de Poșta Mare), în condițiile în care, de cele mai multe ori, acestea se aflau în stocul spitalului; transformarea – pe șest – a compartimentului de microchirurgie vasculară într-unul de microchirurgie reconstructivă, pentru a putea trata boli și a efectua operații din afara sferei chirurgiei vasculare, gen dezlegare de trompe uterine sau excizii de noduli mamari; externări fictive ale mai multor pacienți care în realitate nu părăsiseră salonul de spital (într-un articol viitor vă vom explica care este substratul acestei escrocherii); obligarea, în ultimii doi ani, a mai multor pacienți la donarea unor sume semnificative de bani către asociația CompasX pe care o conduce, sub pretextul renovării saloanelor secției. Și lista ar putea continua.

Uite petiția, nu e petiția…

Să revenim la cântecul de lebădă al profesorului Mihai Ionac, scrierea unor apeluri lacrimogene în care vorbește despre sine la persoana a III-a (nu avem competențele medicale necesare pentru a califica bizarul comportament al eminentului chirurg) și care, surpriză, n-au rezistat nici măcar 24 de ore pe internet!

Da: postată, cum spuneam, miercuri seară, de către unul dintre medicii secției de chirurgie vasculară, Șerban Comșa, petiția online intitulată „NU desființării Chirurgiei Vasculare din Timișoara!” a avut o existență meteorică, fiind retrasă de cel care a postat-o – nu de către cel care, de fapt, a scris-o, Mihai Ionac – ieri după-masă, undeva în jurul orelor 17-18, când, dacă încercai să accesezi pagina respectivă, erai întâmpinat de anunțul sec „This petition has been removed by the author” (Această petiție a fost îndepărtată/scoasă de autor)!

Nu putem avea certitudinea, atâta vreme cât nu avem o explicație din partea medicului care a postat-o și care apoi a scos petiția de pe internet, dar putem bănui ce s-a întâmplat: foarte probabil, doctorul Șerban Comșa a realizat că profesorul și șeful său i-a cerut să facă un lucru care-i știrbește propriul prestigiu profesional și îi afectează propria reputație. Și, ca atare, a spus „pas”.

Ajutorul care nu mai vine

De asemenea, în pseudo-comunicatul de presă se menționa că „odată cu Clinica, sunt târâte în acest linșaj public și Spitalul Județean, și Universitatea de Medicină și Farmacie!”, doar că, ce să vezi, nici Spitalul Județean Timișoara, nici Universitatea de Medicină și Farmacie nu par a se simți linșate, nici public, nici în cadru intim, din moment ce reprezentanții acestora nu au achiesat la acel apel lacrimogen al profesorului Ionac (se pare că tupeul monumental al șefului de la Chirurgie Vasculară nu i-a permis, totuși, să bage, „din burtă”, și numele vreunuia dintre conducătorii respectivelor instituții) și nici nu i-au luat în vreun alt fel apărarea.

Oare de ce? Și-a pus această întrebare vreunul dintre comentatorii care, pe diverse site-uri sau rețele de socializare, se dau de ceasul morții:

„Vai, vai, săriți! Oamenii răi vor să-l pedepsească pe marele profesor Ionac, care a făcut atâta bine semenilor săi, care a salvat atâtea vieți și care a renovat atâtea saloane!” sau

„Asta este România, țara unde conaționalii tăi nu te apreciază și te denigrează, în timp ce străinii te venerează!”.

Și altele asemenea. Toți acești revoltați ar trebui să se întrebe de ce nici unul dintre colegii săi de breaslă sau dintre superiorii săi în plan profesional – deci nu dintre propriii subordonați, gen medici timorați, asistente și infirmiere „abrutizate” (apropo, cum s-a mai putut uita marele profesor în ochii acestora a doua zi după emisiunea în care a folosit un astfel de termen la adresa angajaților din clinică?) – nu a luat atitudine în mod public față de „linșajul” invocat de șeful de la Chirurgie Vasculară.

Mai mult, contactat de noi, managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina, ne-a declarat siderat: „Nimeni nu a pus problema desființării unei clinici universitare din Spitalul Județean! Nu înțeleg ce se urmărește prin lansarea acestui lucru, este o chestie absolut falsă creată nu știu de ce!”.

Cine salvează vieți poate face și escrocherii?

Ca să lămurim lucrurile: ziarul nostru n-are absolut nimic cu chirurgul Mihai Ionac, nu îi contestăm calitățile profesionale (fiindcă nu suntem în măsură să o facem), acceptăm că vorbim despre un profesionist valoros (iarăși, fiindcă asta este imaginea pe care o are în lumea medicală, nu pentru că avem noi competența să catalogăm performanțele doctorilor).

Dar una e una și alta e alta: eminentul chirurg a operat cu mai mult sau mai puțin succes o grămadă de pacienți, dar, în același timp, a efectuat, cu deosebit succes, și alt gen de „operații”, pe care e posibil să fi venit vremea să le deconteze.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *