Oficial: Omicron are transmitere comunitară în România. Câți dintre infectaţi erau vaccinați

Peste 1.800 de noi infectări în Timiş: Timişoara-970, Lugoj-138, Giroc-90, Dumbrăviţa-67, Săcălaz-47, Moşniţa-43. Lista cu toate localităţile

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Până în 9 ianuarie, în țara noastră au fost confirmate, în București și în 30 de județe, 295 de cazuri COVID-19 cu varianta Omicron, iar puțin peste 28% dintre acestea au avut istoric de călătorie în statele afectate puternic de această tulpină. 65% dintre pacienți erau vaccinați anti-COVID, conform HotNews.ro.

În prima săptămână din ianuarie au fost confirmate 203 cazuri cu varianta Omicron.

Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron:
28,1% (83 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franta (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1); 9,2% (27 cazuri) se află în 18 focare, toate familiale, însumând 58 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în București (10) și în județele Cluj (2), Iași (2), Argeș (1), Brașov (1), Călărași (1), Prahova (1).

Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Franța (1), Spania (1), SUA (1), respectiv UK (8);
4,4% (13 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;
45,8% (135 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
12,5% (37 cazuri) nu au putut fi contactate.

Potrivit INSP, în prima săptămână din ianuarie au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron.

Județele în care au fost detectate cazuri confirmate cu varianta Delta: până în prima săptămână din ianuarie, inclusiv, au fost înregistrate cazuri în 30 județe și în București (74%). Cazurile provin din toate regiunile României.

INSP mai arată, în raport, absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri:
Până prima săptămână din ianuarie, inclusiv, cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate.

65% dintre pacienții cu varianta Omicron erau vaccinați

Dintre cei 295 de pacienși confirmați cu varianta Omicron, 192 (65%) fuseseră vaccinați. Dintre aceștia, 191 (99%), erau vaccinați anti-COVID cu schemă de vaccinare completă.

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

CITEŞTE ŞI: Raed Arafat: „Nu vrem vaccinare, nu vrem măşti, nu vrem teste, după care stăm şi ne mirăm: dar de ce suntem aici?”

Intervalul dintre data finalizării schemei complete de vaccinare și data recoltării probei a fost de 15-351 zile, cu o medie de 208 zile și o mediană de 224 zile.

Nu a fost înregistrat niciun deces la cazuri confirmate cu varianta Omicron.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *