Oferă salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nu vrea nimeni să se angajeze: „Doar dă cu bâta şi păzeşte oile”

salariu

Oferă salariu de 1.500 de euro pe lună, dar nu vrea nimeni să se angajeze: „Doar dă cu bâta şi păzeşte oile”

Fermierii caută angajaţi cu orice preţ. Salariile ajung şi la o mie de euro, dar doritorii lipsesc. Asta deşi munca în agricultură a evoluat: nu mai înseamnă trudă, la sapă, în bătaia soarelui, pentru că majoritatea activităţilor sunt tehnologizate.

Chiar şi aşa, în ţara Mioriţei şi grânar al Europei, cum ne place să ne lăudăm, angajaţii în agricultură sunt greu de găsit.

S-au dus vremurile în care era o mândrie să lucrezi pământul. Fermierii se plâng că nu au cu cine să lucreze câmpurile ori să adune recoltele. În ţara Mioriţei, greu mai găseşti doritori care să îngrijească animalele.
Nevoia fermierilor de a investi tot mai mult în utilaje

Irimia Ion, fermier: Le dăm salarii, le dăm condiţii şi dacă nu-i convine ceva, zic: mâine plec. Caută-ţi om că am plecat!

Dintr-un fermier cu mii de oi, Ion Irimia mai are acum doar 300 de mioare. Motivul? N-are cu cine.

Irimia Ion, fermier: Salariu 1500 de euro. Dar el nu face nimic. Doar dă cu bâta şi păzeşte oile. Are câine de întors, el doar dă comandă. Eu mă duc să-mi cumpăr telemea, caş, că nu am cu cine să mulg oile.

”Sunt puturoşi! Mai bine stau pe ajutorul social de la stat!”

Muresan Lucian, fermier: Nu mai vrea nimeni zootehnie. Poţi să le dai cât le-oi da. Am avut unul după altul, vin, stau o lună, două. Sau poate o săptămână. Apoi nu îi mai găseşti. Dacă vine şi îmi zice 1000 de euro, atât îi dau! Să facă treabă!

Pentru a nu fi nevoit să stea la mâna angajaţilor, Mircea a investit tot mai mult în utilaje de ultimă generaţie.

Mircea Dumitru: 90% din fermă este robotizată. Vacile se mulg la roboţi, roboţi care împing mâncarea, robot care scoate dejecţiile.

Acum trebuie să instruiască angajaţii pentru a face faţă noilor tehnologii.

Mircea Dumitru: Am cumpărat un tractor pe care am dat 200 de mii de euro.

Situaţia pare fără ieşire, iar o soluţie care ar putea cârpi o parte dintre probleme ar fi zilierii.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Cârnatului Proaspăt şi Salamului Uscat, în vestul țării

Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Să facem mult mai facilă preluarea şi angajarea zilierilor. Multe din activităţile noastre depind de zilieri şi birocraţia trebuie să fie ultimul zid.

Chiar şi pentru angajarea unui zilier la o fermă de oi, de exemplu, pare a fi mai mult de lucru în acte decât cu animalele. Acesta trebuie trecut zilnic intr-un registru al zilierului, unde se ţine şi evidenţa orelor lucrate. În plus, dacă lucrează doar 5 sau 6 ore, plata trebuie făcută pentru normă întreagă. Mai exact, pentru 8 ore, conform observatornews.ro.

Oficial, doar două procente dintre angajaţii de la noi, care trăiesc la ţară, sunt salariaţi în agricultură. De luna trecută, pentru a încuraja piaţa muncii din domeniu, Parlamentul a majorat salariul minim în agricultură la 3000 de lei, iar angajatorii sunt scutiţi de plata impozitelor şi a contribuţiilor la sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *