Obţinerea abatoarelor mobile de către fermieri a fost simplificată

vaca

Crescătorii de animale din categoria IMM-urilor, precum şi cooperativele sau grupurile de producători cu activitate zootehnică pot depune până la data de 15 decembrie solicitări de finanţări nerambursabile pentru achiziţionarea şi înfiinţarea de abatoare mobile din fonduri europene.

CITEŞTE ŞI: Cerere în căsătorie inedită, la Timişoara. Foto

Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor agricole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a inclus în cele din urmă posibilitatea finanţării de abatoare mobile, iniţiativa fiind încurajată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Chiar dacă vine destul de târziu, oportunitatea nu este de neglijat de către fermierii care pot obţine o plus-valoare substanţială dacă îşi sacrifică animalele şi procesează carnea în propriile unităţi de abatorizare.

Se putea şi mai bine

Este, însă, gândită până la capăt această formă de sprijin? Nicolae Oprea, secretar executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, este de părere că nu. „Măsura este bună şi trebuia implementată mai demult.

CITEŞTE ŞI: Vremea se schimbă radical. Viscol puternic în România, de săptămâna viitoare

Dar sunt şi câteva probleme. În primul rând, termenul este scurt, pentru că se ştie că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cere numeroase documente care nu pot fi obţinute de potenţialii beneficiari în doar câteva zile.

După părerea mea, eficienţa era mai bună dacă li se dădea şi exploataţiilor mari posibilitatea de a achiziţiona abatoare mobile. Un asemenea abator nu este ieftin, cele mai mici preţuri fiind de 55.000 – 60.000 de euro. De asemenea, mai rămâne de văzut dacă abatoarele vor fi utilizate doar în interiorul fermelor sau vor putea să fie folosite şi pentru prestări-servicii pentru alte exploataţii, aşa cum ar fi de dorit”, consideră Nicolae Oprea.

CITEŞTE ŞI: Timişoreanul Virgil Ianțu a explodat pe tema Catedralei Mânturii: ‘Aş vrea să văd instituţia bisericii construind şcoli şi spitale, salvând vieţi’

Scopul declarat al Ministerului Agriculturii este de a veni – chiar dacă pe bani europeni şi în foarte mică măsură de la bugetul de stat – în întâmpinarea solicitărilor fermierilor, a celor din zonele izolate sau care au ferme de mici dimensiuni, de a dispune de locuri de sacrificare pentru animalele deţinute.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *