O triadă de laureaţi ai Academiei, oaspeţi la „Orizont”

Rodica Vartaciu Medelet

Timişoara literară şi cea ştiinţifică s-au reunit vineri în sala de cenaclu a revistei „Orizont”, unde publicul s-a întâlnit cu o triadă de laureaţi ai Premiilor Academiei Române 2017: Rodica Vârtaciu Medeleț, Corneliu Mircea și Alexandru Ruja.

„Este pentru prima dată când realizăm aici un asemenea eveniment. Premiile mari sunt distincţii care vorbesc despre o viaţă, o viaţă de participare, de devotament faţă de cultura română şi faţă de înălţimile acesteia. Sunt nişte oameni de seamă care au fost mereu lângă noi, chiar dacă le-am citit mai rar cărţile, apărute mai mult în ediţii care rămân ascunse prin depozite.

Corneliu MirceaNe întâlnim rar cu Corneliu Mircea, despre a cărui ontologie Noica spunea că este definitorie pentru momentul pe care îl traversăm. Când vorbim astăzi despre ediţii, ne vin în minte numele lui Vatamaniuc sau Gheran. Alexandru Ruja le calcă pe urme, fiind cel mai tânăr editor din România. În opera lui este importantă ideea de continuitate.

De 40 – 50 de ani lucrează în interiorul culturii ardelene şi a scos, de curând, o carte dedicată lui Aron Cotruş, redescoperind un mare, foarte mare poet. Dacă, totuşi, volumele celor doi ne sunt mai familiare, cel semnat de Rodica Vârtaciu şi intitulat <<Valori de artă barocă în Banat>> ne introduce în spaţiul fascinant al Timişoarei veacului al XVIII-lea”, a subliniat dintru început Cornel Ungureanu, moderatorul şedinţei de cenaclu de la „Orizont”.

„Am venit aici pentru trei oameni pe care îi respect în mod deosebit, căci toți trei fac parte din ceea ce formează substratul primar al unei culturi, asigurându-i stabilitate. Rodica Vârtaciu ne oferă o carte temeinică, alcătuită răbduriu. Pe de altă parte, nu poți vorbi despre Ștefan Augustin Doinaș sau despre Ioan Alexandru fără să fi citit volumele lui Alexandru Ruja, iar Corneliu Mircea înseamnă pentru mine enorm, înseamnă Noica, Lăzărescu, Ogodescu, toată acea țesătură de oameni solizi care duc cultura mai departe”, a remarcat Vasile Popovici.

Alexandru Ruja„Despre aceste trei personalități accentuate ale Cetății se poate vorbi mult și numai de bine. Pe Alexandru Ruja și pe Corneliu Mircea îi cunosc de mulți ani și pot spune că se completează în perspectivă analitică. Primul are o conștiință ce activează pe orizontală, în extensie, caracteristica sa fundamentală fiind aceea de a acumula cunoștințe și a le etala. Corneliu Mircea acționează în profunzime, iar abisul și descifrarea sa îi sunt țintă”, a explicat Eugen Dorcescu.

Asupra calităților celor trei laureați au stăruit, pe rând, Maria Țenchea, părintele Ioan Petraș, Adriana Buzilă, Ioan David, Horia Gligor, Aurel Gheorghe Ardeleanu, fiecare dintre ei evidențiind felul în care triada de la „Orizont” a făcut ca Banatul să devină mai vizibil. Cuvântul de final a aparţinut chiar invitaţilor, aceştia mărturisind publicului câteva dintre intenţiile care i-au animat şi dintre întâlnirile mirabile ce le-au jalonat parcursul întru cultură.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *