Viața satului bănățean, pe rețelele de socializare

topolovatu mare 3

Scriitorul Mircea Pora reușește să aducă în mediul online viața satului bănățean, cu tradițiile, glumele, dar și tristețile ei. Mircea Pora a publicat în mai multe rânduri, pe contul personal de Facebook, fragmente prin care redă anumite episoade din viața sa ori a părinților săi, în fiecare dintre acestea integrând și secvențe din lumea satului.

Mircea PoraÎn cel mai recent fragment publicat, Mircea Pora povestește un crâmpei din viața unui localnic, Pârciu, ”unul dintre senatorii de drept ai cârciumei din Topolovăț”.

Textul nu redă, însă, doar întâmplările hazlii ale lui Pârciu, ci și diferențele dintre Topolovățul Mare din 1954 și cel de acum.

”În 1954, la Topolovăţ, într-o duminică de mai, în fosta grădină a preotului era strânsă foarte multă lume. Ţărănci de prin partea locului, cu <<cotrânţă>> şi poale noi, ţărani bătrâni în port naţional şi tot felul de juni cu palide şcoli în straie semidomneşti.

Cum evenimentul nu putea fi sancţionat muzical de vreo filarmonică, oficiul îl îndeplinea fanfara satului, formaţie solidă de alămuri şi clarinete, în care, în ciuda tuturor eforturilor de corectare depuse de un autentic profesor de muzică, doi sau trei moşi cântau, fără delicateţe, fals.

E vorba, în acest mic tablou rural, de inaugurarea dispensarului din sat, clădire ridicată prin eforturile conjugate ale localnicilor şi ale tatălui meu, cum spuneam, într-o fostă grădină preoţească abandonată până atunci paraginii şi bălăriilor. (…) Lumea lui Pârciu a apus demult.

Blugeanşii, goana după bani, internetul, maşinile străine au invadat Topolovăţul. Dar nu acesta mi-e regretul, ci faptul că tatăl meu n-a ştiut, n-a vrut să-şi ţină un jurnal prin care să treacă limbajele pitoreşti, babele hipertensive ce mai şi beau, accidentaţii aduşi la dispensar cu sufletul la gură, ipohondrii, semidocţii cu pretenţii şi, de ce nu… şi maimuţele, şi posibilii pinguini ai lui Pârciu…”


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns