O piesă de patrimoniu şi o crimă din Timişoara postbelică

trusa toaleta

Muzeul Național al Banatului continuă seria poveștilor despre obiectele din patrimoniul său, prezentând, de această dată, un serviciu de toaletă pentru călătorie, în cutie de lemn, creat în atelierul J. C. Klinkosch k.k. Hof- und Kammerlieferant din Viena, databil 1872-1900, argint 800 0/00, 18 piese, greutate 6,289 kg. După cum atestă marcajul, prezent pe fiecare articol cu blazonul comanditarului, caseta a aparținut unei familii de aristocrați cu rang de conți.

CITEȘTE ȘI: Vijeliile și grindina au făcut ravagii în mare parte din țară. Este cod portocaliu de inundații în șapte județe. Video

Ea a fost achiziționată de Compartimentul de Arte Vizuale din cadrul instituției muzeale timișorene în anul 2018. “Realizate la Viena de firma Josef Carl von Klinkosch, cele 18 piese din argint 800 0/00 reprezintă o mărturie a gustului pentru lux a marii burghezii și a aristocrației din Imperiul austro-ungar. Acest serviciu de călătorie pentru două persoane a fost produs după anul 1879, când împăratul Franz Joseph îl înnobilează pe Josef Carl, acordându-i titlul nobiliar <> (cavaler de Klinkosch). Firma Klinkosch a fost înfințată în 1830-1831 de Carl Klinkosch și Stefan Mayerhofer cu numele Mayerhofer și Klinkosch, în anul 1851 fiind preluată de Josef Carl. Grație produselor de argint de înaltă calitate, firma Klinkosch a fost căutată de marea burghezie și artistocrație a Imperiului, din anul 1855 aceasta deținând și calitatea de furnizor regalo-imperial (k.u.k Hof- und Kammerlieferant). În anul 1869 Klinkosch devine singurul proprietar al firmei, iar numele acesteia va fi schimbat în J. C. Klinkosch. Obiectele de argint produse de această companie se bucură în prezent de un real succes financiar pe piața de artă europeană, Klinkosch fiind asociat cu renumele argintăriei vieneze din secolul al XIX-lea. Cutia cu cele 18 piese de argint a fost achiziționată de Muzeul Național al Banatului în anul 2018 din moștenirea unei doamne din Timișoara, născută în familia unor negustori de textile din Innsbruck, educată la un pension din Elveția, care s-a căsătorit prima oară în 1910 cu un reprezentant al burgheziei austriece, iar a doua oară în anul 1920 cu un medic din Banat. Doamna a primit acest serviciu cu 18 piese din argint de la prietena sa, Alice, care era născută la Viena și stabilită în Timișoara în urma căsătoriei cu Johann Geyer. Acest serviciu de argint a fost primit de Alice de la tatăl ei din Viena și a rămas în locuința familiei Geyer din cartierul Fabric până după Al Doilea Război Mondial, când Alice a fost victima unei crime în apartamentul din Piața Romanilor, eveniment care a șocat Timișoara postbelică”, explică muzeograful Marius Cornea. Design-ul afişului este semnat de Ionela Slejiuc, iar fotografia – de Milan Şepeţan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *