O nouă sărbătoare naţională la români. Liberalii vor ca 25 noiembrie să fie Ziua Naţionala a Meseriilor

Parlamentul vrea să introducă o nouă zi naţională. Mai mulţi liberali au depus un priect legislativ prin care vor să instituie Ziua Naţională a Meseriilor în data de 25 noiembrie, ca măsură de promovare a învăţământului profesional şi tehnic.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanca Brigitte s-a „cuplat” cu un artist de talie internațională, după ce Ilie Năstase a fost surprins cu noua iubită

Parlamentarii liberali au depus un proiect legislativ pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor. Potrivit iniţiativei legislative, 25 noiembrie este proclamată Ziua Naţională a meseriilor şi va fi celebrată ca zi de Sărbătoare naţională, lucrătoare.

CITEȘTE ȘI: România, lovită de căldura sahariană şi furtuni violente. Banatul nu va fi ocolit

„Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratele Şcolare, Instituţiile de Învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale vor organiza evenimente educaţionale şi campanii de comunicare publică pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic şi a meseriilor”, se arată în proiectul de lege.

CITEȘTE ȘI: Angajări pe salarii de 2.700 de lei net lunar. Iată postul vacant

Fondurile necesare pentru organizarea manifestarilor prilejuite de celebrarea Zilei Nationale a Meseriilor vor fi asigurate din bugetele institutiilor de invatamant, din bugetele autoritatilor publice centrale si locale, in limita alocatiilor bugetare aprobate, iar in cazul in care nu exista bugete aprobate in acest sens, se recomanda organizarea unor activitati cu amploare redusa care nu necesita resurse financiare.

„Motivele pentru recenta crestere inregistrata de invatamantul profesional sunt foarte clare: cresterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregatite in meserii. De asemenea, deschiderea Romaniei catre piata europeana necesita oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional. Facilitatile acordate elevilor (bursa, internat si decont transport) si companiilor care investesc in acest tip de educatie, reprezinta si ele un imbold”, se arata in expunerea de motive a proiectului, initiat de deputatii Raluca Turcan si Florica Cherecheş.

Initiatorii precizeaza ca, in prezent, sunt 1.195 de institutii de invatamant profesional si tehnic, dar care sunt raspandite inegal pe teritoriul tarii. In acest sens, Turcan si Chereches dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar in Bucuresti-Ilfov doar 68.

„Prin acest proiect de lege dorim sa oferim un cadru national care sa ofere ocazia de a promova invatamantul profesional si tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarata Ziua Nationala a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru ca in aceasta zi a anului 1864 a fost promulgata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instructiunii a Principatelor Unite Romane, care statua pentru prima data invatamantul profesional”, potrivit documentului citat.

Aleşii vor să promoveze astfel învăţământul profesional şi tehnic. Proiectul de lege, iniţiat de deputatele Raluca Turcan şi Florica Cherecheş, este semnat de mai mulţi parlamentari PNL, USR şi PMP. Prima Cameră sesizată este Senatul, scrie romaniatv.net.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns