O funcționară din Primăria Timișoara și-a făcut pensiune, dar nu și-a trecut-o în declarația de avere

Impresia generală că funcționarii publici, obișnuiți cu locurile călduțe de la stat, ar muri de foame în privat se dovedește a fi, de multe ori, greșită. Nu puțini sunt bugetarii care și-au descoperit subit apetitul pentru afaceri și, fără a demisiona din jobul în care au făcut carieră, le îmbină de minune pe amândouă.

Nu că asta ar fi o problemă, legislația este suficient de laxă, de permisivă, doar că, de multe ori, bugetarii intrați în rândul privaților nu doresc să împărtășească și cu publicul larg emoțiile noului început.

Da, în cercul lor de prieteni și de proaspeți clienți, bugetarul sau bugetara sunt cunoscuți drept patron de restaurant sau patroană de pensiune, dar, de regulă, informația rămâne acolo, în cercul interior. Nu apare, de exemplu, acolo unde legea spune că ar trebui să apară: în declarația de avere.

Recent, am aflat că o funcționară din Primăria Municipiului Timișoara, Ana Georgiu, consilier în cadrul Compartimentului Eficientizare Energetică Clădiri, are de ceva vreme o pensiune agroturistică – Casa Ana – în satul Gladna Română, comuna Fârdea, însă imobilul nu apare menționat în declarația de avere depusă luna trecută.

Ana Georgiu

Conform documentului respectiv, Ana Georgiu deține în Gladna Română un teren agricol de 1,15 hectare, primit sub formă de donație în anul 2012, dar nici o clădire. De asemenea, tot referitor la Gladna Română, în declarația de interese apare menționat faptul că funcționara PMT are calitatea de administrator al Întreprinderii Individuale Georgiu Ana, cu sediul în satul respectiv. Nici o mențiune nicăieri despre frumoasa clădire cu etaj edificată anul trecut și intrată în circuitul turistic…

Sigur, e posibil ca modestia și discreția doamnei Georgiu să o fi împiedicat să împărtășească întregii lumi noul său statut, cel de proprietar de pensiune, dar postura de (încă) funcționar public exclude aceste rețineri. Ca atare, am contactat-o telefonic pe Ana Georgiu, pentru a încerca să lămurim absența pensiunii din declarația de avere. Și am lămurit-o, chiar foarte rapid: “Pensiunea nu apare în declarația de avere pentru că nu este imobilul lui Georgiu Ana persoana fizică, ci al lui Georgiu Ana Întreprindere Individuală”.

Ei, așa da! Una e Georgiu Ana din buletin, alta e Georgiu Ana Întreprindere Individuală din Registrul Comerțului, nu are nici o legătură una cu cealaltă, fiecare e cu treaba ei. Georgiu Ana din buletin își vede de treaba ei din primărie, care, mai nou, i-a adus numai belele – vezi datul cu subsemnatul la DNA, în dosarul anvelopării blocurilor pe fonduri europene -, în timp ce Georgiu Ana Întreprindere Individuală și-a propus să facă agroturism, coincidență, tot cu ajutorul fondurilor europene.

Culmea este că pe pagina de Facebook a Pensiunii Casa Ana, a fost postată o fotografie cu o dedicație așternută pe pagina unei cărți de autorul acesteia, care zice așa: “Doamnei Ana Georgiu, patroana și sufletul pensiunii agroturistice <Casa Ana>”. Departe de a fi deranjată de apelativul inexact – căci, potrivit susținerilor dumneaei, Georgiu Ana Întreprindere Individuală este patroana și sufletul pensiunii, nu doamna Ana Georgiu -, destinatara dedicației a afișat-o, plină de mândrie, pe Facebook…

Funcționara Primăriei Timișoara a postat, cu mândrie, dedicația primită pe pagina de Facebook a pensiunii

Obligată de regulamentul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să își facă întreprindere individuală pentru a putea accesa fonduri europene nerambursabile – pe site-ul AFIR, doamna Georgiu figurează ca beneficiar al sumei eligibile de 98.070 euro (85 la sută din valoarea totală eligibilă de 115.377 euro) pentru construirea pensiunii agroturistice -, angajata PMT s-a gândit că n-ar fi rău să folosească “întreprinderea individuală” pentru a camufla noul și fericitul său statut de patroană de pensiune. A uitat, însă, un lucru doamna Ana Georgiu: înscrisurile din cartea funciară, care o dau iremediabil de gol și o lasă fără argumente.

Am intrat în posesia unui extras de carte funciară, unde scrie negru pe alb că, în Gladna Română, Ana Georgiu și-atât, fără întreprindere individuală sau altă codiță, este proprietara unică a unui teren extravilan de 11.500 metri pătrați și a unei pensiuni agroturistice (parter plus etaj) edificate în 2017 pe acel teren (suprafața construită la sol – 122 metri pătrați, suprafața construită desfășurată – 259 metri pătrați).

Că proprietara Ana Georgiu a pus la dispoziție pensiunea Întreprinderii Individuale Georgiu Ana, ca patrimoniu de afectațiune, e una, iar că aceeași proprietară susține că întreprinderea individuală este stăpâna imobilului e cu totul altceva. Doar o perdea de fum, nimic mai mult.

Și, apropo de finanțarea primită de la AFIR, dacă imobilul nou construit, proprietate exclusive a Anei Georgiu, ar fi trebuit să figureze în declarația de avere depusă luna trecută, nici suta de mii de euro primită sub forma finanțării nerambursabile de la AFIR n-ar fi trebuit să lipsească din declarațiile de avere precedente, din anii în care doamna Georgiu a obținut acea sumă, dar a lipsit.

Pensiunea cu piscină nu apare în declarația de avere

Până la urmă, așa cum îi spune și numele, declarația de avere presupune că trebuie să-ți faci publică toată averea, toate bunurile imobile și mobile pe care le deții, toți banii care îți intră în conturi, nu să le camuflezi prin diverse tertipuri.

Bine, Ana Georgiu ne-a precizat că nu a făcut un secret din faptul că este proprietara unei pensiuni, doar că această presupusă transparență se bate cap în cap cu prima întrebare pe care ne-a pus-o în momentul în care am rugat-o să ne confirme dacă pensiunea respectivă îi aparține: “De unde aveți informația asta?”. Păi ori nu faci un secret din treaba asta, ori vrei să știi cine nu și-a ținut gura…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 Răspunsuri “O funcționară din Primăria Timișoara și-a făcut pensiune, dar nu și-a trecut-o în declarația de avere

  1. O cunosc pe Ana Georgiu ca autoare de declarații mincinoase încă din 2003, când din cauza unei astfel de declarații calomnioase scrisă la dictarea directoarei în scopul de a-și instala fiica pe postul câștigat de mine în urma concursului de titulatură, au început pentru mine 15ani în caruselul injustiției române.

    Trist să văd cum trăiește o astfel de individă…într-o Românie atât de coruptă!

  2. Articol scris impecabil de un ziarist profesionist despre “nește” cocalari profesioniști, hoți din neamul lui dracnea, grindeanu și tariceanu.

  3. Trist este că acest articol ii face fără sa vrea, publicitate gratuită. Pentru că la noi, mai nou este mândrie să fi asociat cu toți dubioșii. Își vor da check in de acolo toți cocălarii acuma…

Lasă un răspuns