O familie acuză o primărie din Timiş că îi ciuntește terenul

primaria recas

Doi pensionari timișoreni, soții Ana și Vasile Lupu, s-au trezit, în primăvara acestui an, că suprafața de teren arabil pe care o dețin (ca moștenire) în extravilanul orașului Recaș și pe care o au dată în arendă le-a fost ciuntită pe nepusă masă: din cele zece hectare, aproape un hectar le-a fost dezlipit și cedat de primărie unei alte persoane.

Angajații primăriei au intrat pe proprietatea privată ca haiducii

vasile-lupuÎntr-o petiție adresată Primăriei Recaș în data de 14 martie 2016, domnul Vasile Lupu i-a adus la cunoștință primarului Teodor Pavel că a aflat de la arendașul cu care încheiase contractul că angajații primăriei au intrat, fără să-l anunțe, pe terenul proprietate privată care îi aparține soției sale și este înscris ca atare în cartea funciară, și au schimbat zonele de delimitare a parcelelor, „împroprietărind” cu suprafața de 0,89 hectare o altă persoană, aceasta din urmă – susține Vasile Lupu – vânzând-o imediat.

Pasămite, primăria procedase la o operațiune de inventariere a terenurilor, descoperindu-se, nu se știe cum, o „rezervă” de peste un hectar, din care bucata de 0,89 hectare i-a fost atribuită persoanei cu pricina.

Câteva întrebări

În memoriul adresat Primăriei Recaș, domnul Lupu a solicitat să i se răspundă la câteva întrebări și să i se remită anumite documente: cine a eliberat documentul în baza căruia i s-a încălcat proprietatea și s-a modificat poziționarea parcelelor, fără ca dânsul să fie prezent la fața locului; cine și în temeiul cărei legi a stabilit ce parte din teren se va dezlipi și va fi acordată altei persoane; copia documentului prin care respectiva persoană a fost împroprietărită; un plan cadastral din care să rezulte clar cotele parcelelor; un breviar de calcul cu suprafețele calculate și măsurate efectiv pe teren; precizarea vecinătăților cu numele proprietarului actual, pentru a ști cui să ceară restituirea suprafețelor dezlipite din parcela sa de teren.

Patru încălcări ale dreptului de proprietate

Primăria nu a răspuns punctual la solicitările omului, însă l-a invitat pe domnul Lupu să participe la o operațiune de înțărușare la fața locului. În urma acestei acțiuni, Vasile Lupu trimite, în numele soției sale, un nou memoriu pe adresa Primăriei Recaș, în care scrie, printre altele:

„Am fost nevoită să apelez la dumneavoastră cerând înțărușarea, lucru care s-a realizat pe teren la 31 martie 2016 (…) După înțărușare am primit un nou plan cadastral, care nu corespunde cu cele anterioare. Am solicitat convocarea proprietarilor din vecinătate, deoarece terenul meu a fost preluat de alții (nu de arendaș). Toate aceste nereguli se datorează modului superficial de punere în posesie pe teren, că pe hârtie este super realizat. Revin și solicit ca această repunere în posesie cu înțărușare vizibilă să fie făcută în luna mai 2016, prin convocarea proprietarilor de parcele și arendașilor, pentru a se evita încălcarea proprietăților ori distrugerea bunurilor (…) În prezent am patru extrase de plan cadastral parțial, care cuprind patru diminuări (mutări de limită), patru încălcări ale dreptului de proprietate”.

Alte minusuri în proprietate

Deposedarea de respectivul hectar de teren nu este singura problemă funciară a familiei Lupu. Pentru că o suprafață de teren – de această dată, intravilan – a fost înscrisă atât în titlul de proprietate eliberat pe numele mamei sale, a cărei moștenitoare este, cât și în titlul obținut de un vecin, Ana Lupu s-a trezit cu un alt minus în proprietate, de 550 de metri pătrați de grădină.

teren-recas

Între planul cadastral inițial, pe care îl avea și arendașul care lucrează pământul familiei Lupu (încercuit cu galben), și una dintre cele patru variante refăcute pe care aceasta le-a primit de la primărie există diferențe: porțiunile încercuite cu roșu au fost dezlipite, în primăvară, fără ca proprietarul să fie anunțat

 

De asemenea, în cazul terenului din extravilan, cel ciuntit în luna martie, o altă problemă o reprezintă prezența în perimetrul respectiv a unui canal colector, pentru a cărui decomaltare este necesară păstrarea unei suprafețe necesare ca zonă de deponeu, ceea ce înseamnă că o altă porțiune din proprietatea privată a familiei Lupu este blocată.

”O să discutăm în comisie…”

Fără a-i mai lămuri pe soții Lupu în vreun fel cu privire la hectarul din extravilan care le-a fost dezlipit din proprietate, Primăria Recaș le-a răspuns, în data de 30 mai 2016, cu referire doar la celelalte două aspecte prezentate mai sus:

„Vă rugăm să depuneți o cerere la Primăria Orașului Recaș, în atenția comisiei de aplicare a legilor funciare, prin care doriți să vi se atribuie 550 de metri pătrați intravilan înscriși în titlul de proprietate și care lipsesc în teren. De asemenea, vă rugăm să depuneți o cerere și pentru terenul de 1.500 de metri pătrați, suprafața necesară pentru deponeu în cazul decolmatării canalului. O să discutăm în comisia de fond funciar problemele dumneavoastră și vă vom comunica hotărârile luate”.

A trecut vara, acuși va trece și toamna, iar problemele familiei Lupu n-au mai ajuns pe masa comisiei de fond funciar, că, de-ar fi ajuns, li s-ar fi comunicat, probabil, și celor doi soți hotărârile luate…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O familie acuză o primărie din Timiş că îi ciuntește terenul

  1. PRIMA ACTIUNE TREBUIA FACUTA IN INSTANTA PENTRU INCALCAREA PROPRIETATII PRIVATE DE CATRE PRIMARIE SI FUNCTIE DE ACEASTA PRIMARIA PUTEA FI SANCTIONATA SI ATRIBUITE MASURI COMPENSATORII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *