O cunoscută judecătoare din Timişoara s-a dezlănţuit după modificarea legilor justiţiei. Mesaj dur, plin de adevăr…

adriana stoicescu

România stă pe un butoi de pulbere. Coaliţia PSD-ALDE a modificat în Parlament legile justiţiei, deşi a fost contestată la scenă deschisă. Ambasadorii, procurorii, judecătorii, dar şi protestele de stradă nu i-au oprit pe cei de la putere.

În acest context, preşedintele Tribunalului Timiș, judecătorul Adriana Stoicescu a postat un mesaj extrem de dur, în care spune că avem două ”Românii”, o Românie a bunului simți, a dezvoltării și modernității, dar și una încremenită în timp, în medievalism și corupție.

„România este țara oamenilor care consumă, în medie, un tub de pastă de dinți pe an. Și două săpunuri. România nu este doar București sau Timișoara. Este, mai degrabă, țara oamenilor din Cuca Măcăii. Fără drum asfaltat și fără canalizare și fără dispensar, dar cu o biserica aurită și școală cu toaletă în curte. Fără medic și cu o învățătoare care face naveta cu trenul, la clasa a II-a, pentru că Primăria nu are bani să îi deconteze transportul. Este țara oamenilor care sunt în birt la ora 10 dimineața.

Și care își îmbată copiii ca să stea liniștiți. Este țara oamenilor care nu au o problemă cu lenea și cu hoția. De 20 de ani aleg același primar. Băiat bun, de-al lor, isteț, care a reușit în viață fără prea multă școală, că oricum nu ai ce face cu ea. Băiat ”dăștept”. Dacă e și hoț pe deasupra, admirația concetățenilor este nemăsurată.

Le place viața lor. Nu sunt nevoiți să se ridice din pat în fiecare zi, la 6 dimineața. Ajutorul social vine, de bine de rău. Internet au, la fel și telefoane inteligente. Pentru ei educația e un moft. Și nu au nevoie de ea. La fel stau lucrurile și cu legea. Din anii 90 s-au obișnuit să râdă de omul în uniformă. Garcea i-a învățat. Apoi, alți băieți le-au spus că e mult mai haios să îl scuipe pe polițist. Azi îl taie cu sabia pentru că, nu–i așa, suntem în democrație.

Disprețul lor față de uniformă este disprețul față de lege. Noi disprețuim legea. Doar ipocrizia ne oprește să recunoaștem că nu ne plac regulile. Desigur, suntem apărători înfocați ai legii, când e vorba de fețe care nu ne plac. Atunci devenim justițiari și vrem sânge, dăm sentințe definitive și apoi plecăm la culcare cu conștiința împăcată.

Dar, cum ne oprește polițistul de la rutieră în trafic, primul gest e să sunăm un prieten sau să facem bășcălie de polițist, doar, doar îl înduplecăm. Suntem plini de avânt justițiar când e vorba să îi pedepsim pe alții, dar devenim brusc înțelegători când e vorba de propria persoană.

Vrem justiție, dar de ce atâta grabă când suntem noi cu musca pe căciulă? Condițiile din instanțe sunt, în mare parte, aceleași de 10 ani. Și e normal să fie așa când bugetul instanțelor este limitat; nu avem bani să zugrăvim și nici să dotăm sălile de judecată cu aparate de aer condiționat.

Sunt grefieri care stau câte 6 într-un birou de 2. Sau judecători care stau în birouri fără lumină naturală. Cei care ar fi trebuit să se ocupe de asta, au stabilit, cu profesionalism și preocupare pentru starea justiției, înălțimea podiumului judecătorului și, mai ales, al procurorului. Apoi au plecat. Dar… nu am văzut pe nimeni să solicite renunțarea la privilegii. Nu am văzut pe nimeni dintre noi indignat că un magistrat cu salariul de 10.000 lei își decontează cu sârg algocalminul și picăturile de nas.

Doar îi permite legea, nu-i așa? Nu ne deranjează pensiile mai mari decât salariile celor care lucrează, intrând cu 100 de dosare pe termen. Nu am văzut pe nimeni să ceară modificarea legii astfel încât să nu ne mai decontăm transportul de la instanța spre casă, când locuim la 2 km de oraș. Dar, nu-i așa, e altă localitate și legea ne permite…

Nu putem fi drepți decât cu plombe decontate de Stat? Asta în timp ce învățătoarea nu își poate permite un laptop, iar medicul rezident are de ales între a-și cumpăra o carte de specialitate sau o pereche de blugi mai de Doamne-ajută. Pe noi nu ne va ucide corupția. Nu va apuca. Vom fi striviți de ipocrizie, suficiență și aroganță. Iar pe unii îi va ucide prostia”, a scris pe Facebook judecătoarea Adriana Stoicescu, potrivit stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “O cunoscută judecătoare din Timişoara s-a dezlănţuit după modificarea legilor justiţiei. Mesaj dur, plin de adevăr…

 1. Sunt total deacord cu judecatoarea Adriana Stoicescu.Daca ar fi cea mai mare parte din toate institutiile tari rapresentate in acest mod,ROMANIA si noi cetatenii am fi printre primele tari in Europa.

 2. ESTE CINEVA ALTFEL? SA SPUNA. O, HO, HO, DAR NU TOTI ODATA. „Noi disprețuim legea. Doar ipocrizia ne oprește să recunoaștem că nu ne plac regulile. Desigur, suntem apărători înfocați ai legii, când e vorba de fețe care nu ne plac. Atunci devenim justițiari și vrem sânge, dăm sentințe definitive și apoi plecăm la culcare cu conștiința împăcată.”

 3. Avem nevoie de acești oameni minunați care au curajul sa spună adevarul.
  Toată stima D-na STOICESCU!Dar cei ce stau prin birturi de dimineața Votează,cei asistați social Votează și ei cu același partid care acum face legi pentru ca sa isi salveze membri corupți.Dar noi din pacate suntem prea putini,ne dau in cap cu electoratul lor,cumpărat pe făina mălai si puțin ulei.

 4. Atata vreme cat astfel de OAMENI nu ajung in posturile cheie ci ajung Ciordache, Nicolae si nicolici vom trai in mizerie!! Toata stima si respectul DOAMNA judecator! Continui sa cred ca cei harnici si cinstiti suntem mai numerosi decat cei lenesi si hoti, trebuie doar sa ne implicam! turul doi a prezidentialelor din 2014 a aratat ca se poate!
  Sarbatori cu bucurii tuturor!

 5. O Romanie a bunului simt judecatori si procurorii cu salarii nete de 15000-20000 pensii la fel 15000-20000 in timp ce o lege a raspunderii magistratilor nu exista ….dar oare intrebarea se pune de ce in Romania sunt multi infractori

 6. Felicitari doamnei judecatoare pentru o radiografie realista a societatii noastre.Cind vad astfel de oameni,atunci abia ma simt mandru ca sant roman.

 7. Jos palaria in fata doamnei STOICESCU. Orice cuvant este adevarat. De mult nu am auzit atat adevar. E foarte greu sa fii primarul unui oras s-au sa conduci o tara,cand ai atatia prosti in jurul tau. Fiecare natiune are si oameni proeti, dar procentul i Romania este enorm de mare. Ma aplec in fata acestei doamne, cu cel mai mare respect.
  Sunt pe jumatate roman si german.nascut la Timisoara, din 1983 in Stuttgart. Cunosc mandoua mentalitati foarte bine. Romanilor, fiti mandri sa aveti asa o persoana care are curajul sa spuna adevarul.
  Doamna Stoicescu, cu stima si respect A.Ade…

 8. ,, cu o floare nu se face primavara ,, si este foarte tirziu doamna judecator …..unde a-ti fost pina acum ? cind tara a fost furata si data pe bucatele , data borfasilor pe comisioane grase iar la stat un euro .

Lasă un răspuns