O comunitate cu suflet sare în ajutorul nevoiașilor din Timiş

copii partos1

La 89 de ani, seară de seară, Petru Radosav urcă pe biciletă și pleacă la biserica din sat la slujba vecerniei.

Slujește la sfântul lăcaș din Partoș de 70 de ani, când a cântat pentru prima dată în strană.

Înainte erau ei de ei, sătenii, cu credință nestrămutată în Sfântul Iosif cel Nou, Mitropolitul Timişoarei canonizat la începutul anului 1950. Astăzi, biserica e plină, iar fiecare om din localitate aflat la nevoie are un sprijin. Potrivit primarului Lucian Trifonescu din Banloc, comună de care aparține satul, în fiecare duminică pe drumul care duce spre Partoș se circulă bară la bară, iar niciuna dintre mașini nu valorează mai puțin de 20.000 de euro.
copii-partos

”Am început cu două familii de medici din Timișoara. Purtam dialoguri legate de teologie și medicină. Fiecare invitat își aducea prietenii. S-a creat astfel o comunitate de mare calitate, cu oameni care l-au descoperit pe Dumnezeu.

La cursurile biblice avem deja două serii: grupul care a început în urmă cu cinci ani și care numără 40 de persoane și cei 28 care studiază de trei ani”, spune ieromonahul Varlaam Almăjanu. La nici patru decenii de viață, părintele a reușit să strângă în jurul său sute de credincioși de diferite vârste – dintre care se disting trei doamne septuagenare, medaliate în toamna acestui an, după ce au parcurs pe jos distanța de la Timișoara la Partoș, în cadrul procesiunii dedicate Sfântului Iosif cel Nou – și să-i implice în proiecte în beneficiul sătenilor.

Un proiect în sprijinul elevilor

Astfel, copiii mai mici din localitate beneficiază gratuit de sprijin la învățătură timp de două ore preotzilnic, patru zile pe săptămână, iar profesoarele care îi meditează fac voluntariat.

Mai mult, pentru a obține rezultate bune la evaluarea națională, elevii claselor a VII-a și a VIII-a învață suplimentar la limba română cu un cadru didactic care vine în fiecare weekend tocmai din Reșița, iar la matematică au o profesoară din Timișoara.

”Acest proiect a fost demarat la 1 octombrie și se adresează tuturor elevilor din Partoș care doresc să fie însoțiți și ajutați benevol de către dascăli competenți în procesul de învățare pentru rezultate mai bune și chiar performanțe la învățătură.

Proiectul este cu siguranță un câștig atât pentru școala din Banloc, unde aceștia învață, întrucât susține și consolidează activitatea didactică, contribuind la ridicarea nivelului de pregătire, dar și pentru familiile acestora, foarte mulți părinți fiind neputincioși în a ține pasul cu exigențele actuale ale procesului de învățământ. Tinerii sunt recompensați și impulsionați cu excursii și drumeții periodice, precum și prin achiziționarea de rechizite școlare atât la început de an, cât și în timpul semestrelor”, spune Varlaam Almăjanu, care la rândul său susține cursuri de religie pentru 42 de copii din sat.

Ajutor pentru familiile nevoiașe

Totodată, 16 familii din localitate au fost adoptate de orășeni înstăriți care le vizitează săptămânal și le aprovizionează cu toate cele necesare traiului: de la mâncare gătită și rezerve de hrană pentru o săptămână întreagă, la medicamente.

”Este mai ușor în felul acesta să păstrăm contactul permanent cu toți cei aflați în nevoie. În cazuri deosebite, cum ar fi consulturi medicale la specialiști ori achiziționarea unei cantități mai mari de lemne, problemele sunt anunțate la mănăstire, iar cu ajutorul nostru, al tuturor, le putem rezolva”, mărturisește ieromonahul Varlaam Almăjanu.

Următorul proiect aflat în atenția slujitorilor mănăstririi este înființarea, cu ajutorul unui lanț de magazine, a unei cantine pentru bătrânii din sat, care până atunci se vor bucura, ca în fiecare an, alături de copii, că un Moș Crăciun dulce, de ciocolată, a ajuns și la ei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *