Mai are balta pește?

balta peste

Primele pescării din Banat, amenajate în urmă cu peste 200 de ani, încearcă din răsputeri să facă față concurenței pangasiusului vietnamez.

”Am copilărit pe bălțile astea. Înainte, producția era de 350 de tone pe an și era comercializată în magazinele de profil și în piețe.

Speciile de pești erau cele care traiesc și acum în aceste ape: crap, știucă, somn. Costurile de producție nu sunt ridicate, însă adaosurile sunt mari și acest lucru selectează clientela.

În plus, din cauză că prepararea presupune puțin mai multă muncă față de alte sortimente, este ocolit de către gospodinele actuale”, consideră medicul veterinar Cornel Toța, făcând referire la bălțile de la Topolea.

În apropiere de comuna Banloc au fost reamenajate cele 142 de hectare de luciu de apă care odată livrau pește și membrilor Casei Regale a României.

”Toate pescăriile au fost făcute în gropile de unde s-a extas argila pentru cărămizi în perioada în care s-a construit castelul.

Aici era domeniul lui Lazar Karacsony. În perioada 1793-1796 a fost realizat șanțul italian – care până în urmă cu doi ani a irigat 508 hectare de orezării – ce ducea apa din Bârzava către pescării prin vase comunicante.

Pe teritoriul comunei Banloc există șase stăvilare care reglează nivelul apei”, mai subliniază Cornel Toța.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Mai are balta pește?

  1. Atentie la pangasius, este un fel de hibrid care creste foarte repede, in ape poluate si odata cu hrana primeste antibiotice in cantitati mari. Nu va lasati orbiti de pretul scazut, cumparati mai bine crap sau somn din productie autohtona. Sa somon din Norvegia, din aquacultura, este foarte sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *