O comună timișeană reînvie jocul de oină, sportul tradiţional românesc

Sportul tradițional românesc, oina, va reînvia în Timiș, după ce aleșii locali ai unei comune au votat în unanimitate, în preajma Zilei Naționale, înființarea Asociației Club Sportiv Satchinez. Jocul cu lopta mică solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu o bâtă).

Oina se practica în țara noastră începând cel puțin cu secolul al XIV-lea, fiind menționată prima dată documentar la 1364. La 9 mai 1899, la București, s-a organizat primul campionat național, iar în 1949 se înființează ”Comisia Centrală de oină”, care pune bazele formării în școli de antrenori, arbitri, instructori și, totodată, modifică regulamentul de joc.

În 1990, oina era populară în întreaga țară, ulterior însă a cunoscut un mare regres, care a dus aproape la dispariția jocului. În ultimii ani, Federația Română de Oină a demarat o amplă acțiune de revigorare a acestui sport, iar în prezent acesta este practicat în peste 30 de județe.

Jocul de oină se desfășoară pe un teren de preferință acoperit cu gazon, între două echipe formate din 11 jucători, pe durata a două reprize nelimitate în timp. În prima repriză, o echipă se află ”la bătaie”, iar cealaltă ”la prindere”, în repriza a doua rolurile echipelor se schimbă. Materialele de joc sunt formate dintr-o minge din piele (cu circumferința de 8 cm) și un baston din lemn (cu lungimea de 1 m).

Potrivit reprezentanților primăriei, înființarea Asociației Club Sportiv Satchinez are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin practicarea exercițiului fizic, promovarea sportului într-un cadru organizat și oferirea de șanse copiilor și tinerilor de a se face remarcați într-un domeniu. Pe lângă oină, la Satchinez se va cultiva dragostea pentru fotbal, șah, atletism, baschet, tenis, tenis de masă, handbal și volei, dar și popice și table. În prezent, tineretul practică în mod organizat doar sportul cu balonul rotund.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “O comună timișeană reînvie jocul de oină, sportul tradiţional românesc

  1. Oina – Oi na na.Cred ca alesii locali trebuiau sa intrebe populatia locala care i-a votat daca vor OINA sau CACICA sau mai bine LAPTE-GROS.Mergeti si vedeti cum arata GARA din Halta Chinezu – parca-i Kosovo dupa Razboi sau Parcul de joaca – aproape dezmembrat.Auzi ce fala mare – Baseball Autohton

Lasă un răspuns