O comună din Timiş va avea, în curând, o infrastructură ca-n Occident

O comună din Timiş va avea, în curând, o infrastructură că-n Occident. Vechiul proiect pentru introducerea canalizării, care prevedea colectarea apei reziduale prin cădere, a fost abandonat în favoarea unuia nou, prin presiune.

Conform primarului Dentei, Petru Tapanov, fiecare gospodărie va avea în faţa casei un cămin care va acumula apa reziduală şi, cu ajutorul unui plutitor şi a unei pompe, se va asigura evacuarea apei. Finanţarea este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), valoarea proiectului fiind de 17 milioane de lei.

 

Asfalt ca-n palmă

„Am solicitat finanţarea prin PNDL 2 pentru asfaltarea a 16 kilometri de drum în localităţile Denta, Breştea şi Roviniţa Mare. Această lucrare va include şi realizarea de trotuare şi podeţe. Dacă va fi aprobat proiectul, după ce-l vom termina, vom putea afirma că în localităţile noastre nu mai sunt drumuri de piatră sau de pământ”, a precizat Petru Tapanov.

 

Proiecte prioritare

Lucrurile au început cu dreptul. „Mai întâi a fost înlocuită instalaţia de apă potabilă, deoarece conductele erau vechi şi colmatate. Au fost montate ţevi de polietilenă, iar acum se lucrează la staţia de tratare a apei”, a precizat edilul-şef.El a menţionat că investiţia este aproape de finalizare, urmând să se realizeze ultimele o sută de branşamente. Fiecare gospodărie va avea un cămin şi câte un apometru.

„Vrem să facem treaba ca la carte, iar oamenii din comună să beneficieze de condiţii cât mai bune: apă, canalizare şi drumuri”. Se lucrează intens şi la staţia de tratare a apei, care va fi dată în folosinţă în curând.

 

Şanţurile pluviale, o necesitate

De câte ori se înregistrează o cantitate mai mare de precipitaţii pe metru pătrat, în Denta sunt probleme. Nu o dată Bârzava a deversat, ajungând să inunde chiar şi primăria, ca să nu mai amintim de şanţurile pluviale, multe dintre acestea fiind colmatate. Tocmai de aceea, cu sprijinul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, râul Bârzava a fost din nou îndiguit,în extravilan, iar acum se munceşte la porţiunea de intravilan.

În paralel, primăria din localitate a început să lucreze la şanţurile pluviale, punând la punct un sistem cu stăvilare, astfel nici atunci când creşte Bârzava apa să nu ajungă în Denta şi nici în satele aparţinătoare. Până în prezent au fost realizate şanţuri în satul Breştea, pentru că acolo situaţia era mult mai gravă. Când ploua abundent, nici măcar ambulanţele nu puteau intra în sat.

 

Cămin nou

Fostul cămin cultural din Denta a fost revendicat de biserica ortodoxă şi acum stă închis. Pentru că sătenii au nevoie de un loc al lor, primăria va ridica un nou cămin, din fonduri proprii. Terenul a fost identificat, aflându-se în centrul comunei, iar cel mai posibil lucrările ar putea demara la începutul anului viitor. „Probleme sunt şi în Breştea, unde comunitatea bulgară a revendicat căminul şi l-a câştigat”, a adăugat edilul-şef. Singurul cămin modern este cel de la Roviniţa Mare.

 

Dotaţi cu de toate

Acum, Primăria din Denta are tot ce-i trebuie, de la motopompe, motocositoare, drujbe, freze, cisternă pentru incendiu, generatoare electrice, toate în urma unui proiect transfrontalier realizat împreună cu localitatea Plandişte, din Serbia, în uma căruia părţii române i-au revenit 300.000 de euro.

 

Parcuri pentru copii şi bătrâni

În Denta şi în Breştea parcurile au fost recent reamenajate. S-au instalat coşuri de gunoi stradal, bănci şi aleile sunt iluminate. La Roviniţa Mare, lucrările de reamenajare a parcului vor începe în primăvara viitoare.

 

Transport şcolar spre Denta

Cele două sate aparţinătoare, Breştea şi Roviniţa Mare, nu mai au şcoli, aşa că elevii din ciclul primar şi gimnazial sunt transportaţi cu microbuzul şcolar în centrul de comună. E vorba de aproximativ 60 de copii, care zilnic fac naveta la şcoală. Primăria mai asigură un mijloc de transport pentru liceenii din Denta care trebuie să ajungă la liceul din Deta.

 

Drumuri comunale ca-n palmă

Două drumuri comunale au fost recent asfaltate, unul de la gară la Denta şi altul, de la Denta la Breştea. Lungimea totală este de trei kilometri, acestea fiind prevăzute cu podeţe şi şanţuri pluviale.

 

Populaţie îmbătrânită

Tinerii care au rămas în sat se ocupă de agricultură sau fac naveta la Deta şi Gătaia, unde muncesc. „Sunt câţiva dintre ei care au întocmit proiecte şi au accesat fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea. De un interes deosebit s-a bucurat programul pentru instalarea tinerilor fermieri, astăzi numărul persoanelor care au apelat la acest proiect fiind de peste zece”, ne-a precizat edilul-şef.

„Din păcate, în cele trei localităţi nu au mai rămas mulţi tineri, populaţia fiind îmbătrânită. Gândiţi-vă că la Breştea, de trei ani nu s-a mai născut nici un copil…”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “O comună din Timiş va avea, în curând, o infrastructură ca-n Occident

  1. Cred ca sa exagerat în descriere sant case care nu au acces la trotuar măcar o sa va demonstrez și în iarna cum sta apa în fata casei mele mi sa acrit de promisiunile tuturor nici o lucrare din denta nu este terminata pt ca organizarea lasa de dorit copii mei se joaca în boscheții din fata casei când ploua trebuie duși cca 80 m pana la trotuar sa nu se umple de noroi sau apa despre ce vorbim fraților se schimba trotuarele unde sant trotuare și unde nu sant???? Ce facem facem în centru și restu ne mănâncă șerpi anul trecut am adus o motopompa performanta sa tragem apa de la 3 case cică zona….rezident….pt ca a fost apa de ploaie de cca 1m credeți-mă sant probleme la denta drumurile nu sant ca în palma….

Lasă un răspuns