O comună din Timiş are… trei rugi

varias 2

În tot Banatul, ruga satului e o sărbătoare importantă, care-i adună pe membrii comunităţii la biserică, în zi de hram, şi la petrecere după aceea.

După 1989, tradiţia a reînviat spaţiul rural timişean, chiar dacă, pe alocuri, s-au auzit voci care să afirme că ea nu se mai bucură de popularitatea de odinioară. În vreme ce, în unele localităţi, tentativele postrevoluţionare de reinstituire a obiceiului au eşuat, iar administraţia s-a văzut efectiv nevoită să renunţe la rugi din lipsă de public, în altele atracţia oamenilor pentru asemenea prilejuri de comuniune şi bucurie continuă să se dovedească atât de mare, încât să creeze câte o sărbătoare pentru fiecare etnie în parte. Aşa s-a întâmplat în comuna Variaş, care se laudă, la ora actuală, cu nu mai puţin de… şase rugi distincte, presărate de-a lungul unui an calendaristic.
varias 2

„Nemţi nu mai avem, poate sunt, în total, vreo trei familii, dar Kirchwei ţinem! Abia ce-a trecut o săptămână de la el şi l-am sărbătorit exact ca pe vremea când populaţia de pe la noi era preponderent germană.

Cu tot dichisul, cu pomul împodobit cu panglici, înălţat în faţa căminului cultural, cu polkă şi vals, licitatul pălăriei şi alaiul care a străbătut uliţele în ritmuri de fanfară. Am şi avut oaspeţi din Germania, iar formaţia noastră locală de folclor şvăbesc, deşi alcătuită din… români, a arătat că se pricepe la muzică şi dans.

A fost cea de-a patra ediţie a Kirchwei-ului de la Variaş, pe care am reînceput să-l organizăm din 2012. Tot de atunci, la noi există şi rugă ţigănească, pentru că ni s-a părut nedrept ca ai noştri consăteni aparţinând de această etnie să n-aibă parte de propria lor sărbătoare, fixată pentru 27 octombrie. Ucrainenii petrec de hram în 17 septembrie, sârbii la 22 mai, românii noştri au ruga de Rusalii, iar ungurii în iunie, astfel încât toată lumea să fie mulţumită, să se distreze şi să simtă că face parte din marea comunitate… europeană a Variaşului, ne spune Dragoslav Luchin, viceprimarul localităţii.

Şi mai adaugă că, la un moment dat, având oaspeţi de la Munchen, a ajuns să discute cu ei despre intrarea Româiei în UE. „Tare s-au mai mirat când le-am spus că eu, unul, m-am născut în UE, ca sârb trăitor alături de români, unguri, nemţi, romi şi ucraineni・ subliniază edilul timişean, mândru de multiculturalitatea bănăţeană pe care a avut şansa de a o cunoaşte, de când se ştie, pe viu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O comună din Timiş are… trei rugi

  1. F FRUMOS SI MA BUCUR F MULT CA VARIASUL SE FACE TOT MAI FRUMOS FELICITARILE MELE PTR PRIMARUL COMUNEI PTR DRAGOSLAV LUCHIN SI PENTRU TOTI CEI CARE DORESC SI ASI DAU INTERESUL SI SILINTA CA COM VARIAS SA ARATE CAT MAI FRUMOS .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *