Cula Turcească a Ciacovei va reveni în circuitul turistic

cula turceasca

Din proiectul de reabilitare a centrului urban pe care edilii Ciacovei şi l-ar fi dorit finanţat nerambursabil, din fonduri europene, rămâne un singur obiectiv.

Este vorba, până la urmă, despre cea mai reprezentativă clădire locală, turnul medieval sau Cula Turcească (foto), după cum i se spune. Este, de fapt, o construcţie anterioară stăpânirii otomane, atestată pentru prima dată în secolul al XIV-lea, dar cucerită şi ulterior fortificată suplimentar de turci, care au stăpânit-o din 1551 până în 1697. Nu sunt foarte multe vestigiile medievale bine conservate în Banat, astfel încât cula Ciacovei reprezintă o atracţie remarcabilă.

Turnul va găzdui un muzeu

Foarte recent, consilierii locali ai oraşului Ciacova au fost nevoiţi să se întrunească într-o şedinţă extraordinară, pentru a modifica indicatorii tehnico-economici ai proiectului privitor la reabilitarea turnului.

Chestiunea a fost cerută de consultant, constrâns, la rândul său, de modificarea ghidului solicitantului, în care au fost introduse recent noi cerinţe. Proiectul trebuie depus până în noiembrie. Valoarea sa este de 1,154 milioane de euro, sumă nerambursabilă în mare parte, primăria urmând să contribuie doar cu două procente şi cu TVA-ul.

Marea miză este transformarea culei în muzeu şi repunerea sa în circuitul turistic. Nu este exclus, dacă în urma sesiunii de primire a proiectelor din acest an investiţia va primi finanţare, ca în cursul anului viitor reabilitarea obiectivului să fie încheiată. Durata de execuţie a lucrărilor de reabilitare ar fi de numai şase luni. În acelaşi timp, o parte din bugetul proiectului are în vedere promovarea turistică.

Doar un vizitator străin, dar tocmai din China!

Cel puţin 500 de vizitatori ar trebui să aibă pe an Cula Turcească, după materializarea investiţiei. Este un număr nu foarte greu de atins, dacă se face o promovare corespunzătoare cel puţin în şcolile din comunele învecinate, dar ar fi de dorit să apară şi alte categorii de vizitatori. Chiar străini, de ce nu?

Anul trecut, de pildă, lângă culă a apărut un chinez care s-a apucat s-o fotografieze. Horia Lăzău, viceprimarul Ciacovei, ne relatează că l-a avbordat pe asiatic, care i-a spus că a venit în interes de afaceri în Timiş şi, aflând de pe internet despre monument, s-a hotărât să-l vadă pe viu.

Chinezul a mai întrebat dacă poate servi în Ciacova un preparat specific românesc, iar Horia Lăzău, care la vremea respectivă încă nu era viceprimar, l-a poftit la un mititel.

Chinezul a încercat să consume micul după ce şi l-a pus într-o felie de pâine pe care a îndoit-o, îţi aminteşte edilul, care i-a arătat apoi oaspetelui faza cu scobitorile, iar el s-a conformat.

„Nu înseamnă foarte mult că a venit un străin să vadă cula, dar cu o bună promovare probabil că vom reuşi să atragem turişti. Poate ar fi bine să amenajăm chiar şi un mic restaurant în culă, vom vedea dacă este posibil. În orice caz, din vârful turnului Ciacova poate fi admirată panoramic”, susţine viceprimarul. Actualmente, turnul este închis.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *