O boală gravă, fără simptome clare, a cărei cauză încă nu se cunoaşte…

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în colaborare cu Societatea Română de Pneumologie (SRP), a lansat prima campanie de informare despre fibroza pulmonară idiopatică, o boală cronică rară, a cărei cauză încă nu se cunoaște. Boala afectează plămânii și determină în timp cicatrizarea acestora.

De obicei pacienții acuză lipsa de aer chiar și în condiții de efort fizic normal, care se accentuează progresiv. În anul 2013, ”The National Institute for Health and Care Excellence” din Marea Britanie atenționa că fibroza pulmonară idiopatică era cunoscută de cadrele medicale într-o foarte mică măsură, multe cazuri rămânând nediagnosticate. Este și motivul pentru care a fost lansată campania ”Respiră speranță”, care atrage atenția asupra acestei boli cumplite.

Potrivit specialiștilor, fibroza pulmonară idiopatică este cea mai întâlnită formă de pneumonie interstițială cronică, progresivă, fibrozantă. Boala are o evoluție clinică imprevizibilă, caracterizată prin declinul progresiv al funcției ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei și deces.

Deși cauza maladiei este necunoscută, se consideră că fibroza pulmonară idiopatică reprezintă consecința unor microleziuni repetate la nivelul plămânilor, repararea anormală a acestora determinând o fibrozare progresivă și pierderea ireversibilă a funcției pe care o are acest organ.

Fibroza pulmonară idiopatică se poate manifesta diferit la fiecare persoană. Unii pacienți pot acuza doar simptome ușoare ani la rând, pe când la alții boala poate progresa rapid. Cu toate acestea, speranța de viață este, în medie, între trei și cinci ani.

Greu de diagnosticat

Cel mai frecvent, pacienții se confruntă cu tuse uscată cu debut lent, dispnee (dificultăți în respirație) sau oboseală. De asemenea, aproximativ un sfert dintre bolnavi prezintă depresie clinic semnificativă. Pacienții se confruntă și cu o pierdere treptată a independenței personale, care coincide cu deteriorarea stării de sănătate și creșterea incapacității de a efectua activități cotidiene de rutină, mai ales după utilizarea oxigenoterapiei. Boala este întâlnită mai des la persoanele trecute de 65 de ani

La nivel mondial, mai bine de 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică sunt depistate anual. În România nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor, însă specialiștii estimează că în țara noastră sunt între 400 și 500 de pacienți cu aceasta boală. Dintre aceștia, mai puțin de cinci la sută sunt diagnosticați corect.

Campania ”Respiră speranță” include înființarea unui club al pacienților și lansarea unui website educațional. ”Mă bucur să fac parte din acest proiect mai ales pentru că fibroza pulmonară idiopatică este o boală cruntă și, în același timp, dificil de depistat. Sunt convins că toate aceste eforturi îi vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticați, ci și pe cei care prezintă riscuri să-și îmbunătățească într-o mai mare măsură calitatea vieții,” a precizat prof. univ. dr. Voicu Tudorache, șeful catedrei de pneumologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “O boală gravă, fără simptome clare, a cărei cauză încă nu se cunoaşte…

Lasă un răspuns