O bibliotecară este printre puţinele femei din Timiş care mai împletesc şosete

Puține bănățence mai știu să împletească șosete de lână. Au rămas doar câteva, în general cele mai în vârstă, care au preluat meșteșugul de la mamele lor. În serile lungi de iarnă, pe vremuri, femeile se ocupau cu lucrul de mână. Unele tricotau, alte țeseau și brodau. Acum, rar mai găsești pe cineva care să tricoteze.

Pe Maria Florea, din Topolovățu Mare, am întâlnit-o la primăria din localitate, unde lucrează ca bibliotecară. Este bănățeancă pur-sânge. Ce-i drept, mai scumpă la vorbă, dar femeie harnică. Spune că nu mai sunt multe în comună care să se priceapă la ”împletit” șosete:

”Pe vremuri toate gospodinele știau… Acum, vedeți și dumneavoastră, doar unele dintre femeile mai în vârstă mai știu meșteșugul acesta”. Lucrează cu cinci andrele mai scurte și pare destul de dificil să împletești o șosetă. Mâinile i se mișcă într-un ritm alert, iar pe cele cinci andrele firul de lână prinde contur, transformându-se într-o șosetă.

În umă cu mulți ani, când tricotajele erau în vogă, Maria Florea a confecționat și alte piese vestimentare, însă, cu timpul, a renunțat, limitându-se doar la șosete pentru familie, rude și prieteni.

Bibliotecară de mai bine de un sfert de veac

Maria se ocupă de biblioteca din Topolovățu Mare și de cititorii acesteia de 27 de ani. ”Eram foarte tânără când am venit la bibliotecă, aveam 25 de ani. Mie mi-au plăcut cărțile… dar în ultimul timp numărul cititorilor s-a împuținat.

Copiii vin, pentru că li se cere la școală să citească, apoi mai avem o nouă categorie de cititoare, femeile care merg să îngrijească bătrâni în străinăte. Ele sunt abonate fidele, vin mereu la noi pentru a-și lua alte cărți, pentru că acolo nu prea au ce să facă în timpul liber și preferă să citească!”.

0 Comments

No Comment.