O bacterie dezvoltată în ultimii ani distruge gardurile vii dintr-un oraş din Timiş

gard viu

Spaţiile verzi ale unui oraş din Timiş sunt afectate din ce în ce mai mult de o bacterie care distruge amenajările peisa­gis­tice permanente.

Bacteria dezvoltă o boa­lă care usucă plantele lem­no­ase din Lugoj, cum e cazul gar­du­rilor vii, ce se găsesc în mare parte în cartierele de blo­curi din oraş, fiind in­tro­du­se în perioada anilor 60-70. Efectele dăunătoare sunt foarte vizibile în Micro I, unde porţiuni întregi din gar­durile vii au fost atinse de bacterie.

“De o bucată bu­nă de vreme se poate ob­serva cum moare vegetaţia. La început am crezut că este o problemă locală, dar de un an poate şi mai bine uscarea gardului viu a început să se extindă. Nu ştiu ce se poate face, ne-am interesat şi noi şi am înţeles că este vorba de un parazit microscopic ca­re s-a instalat în ultimul timp. Dacă nu se face ceva, dacă nu să tratează această boală, în câţiva ani nu vom mai avea garduri vii în tot cartierul”, a spus Mircea N., un lugojean care locuieşte în Micro I.
Problema este des­tul de complicată şi se pare că din cauza schimbării climei, va lua amploare în anii care vor urma.

“Bac­te­ria care usucă gardurile vii a apărut şi la Lugoj, cam de vreo doi ani. Responsabilă pentru această problemă este clima ultimilor ani, care favorizează apariţia a­ces­tor tipuri de paraziţi. Plan­tele şi pământul nostru au fost obişnuite cu un a­nu­mit tip de climă, care acum nu mai există. Iernile sunt foarte slabe şi nu se mai pot con­trola pe cale naturală a­ceste forme de boli. Soluţii e­fi­ciente nu prea sunt la noi deo­camdată, se pot încerca u­ne­le tratamente dar e foar­te greu să elimini orga­nis­mele microscopice care de la an la an au o rezistenţă tot mai mare”, a explicat ing. An­­ge­la Neagoe, şefa Ser­vi­ciu­lui Sere şi Spaţii Verzi din Pri­măria Lugoj.

Din cau­za a­gra­vării situaţiei cli­ma­to­lo­gice, perspectivele nu sunt deloc optimiste, bac­te­ria având toate condi­ţiile să se poată extinde şi la alte tipuri de plante sau chiar arbori, scrie redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *