Campanie umanitară pentru reconstruirea satelor Susani şi Jupani, distruse de vijelie

jupani timis

Furtuna de la mijlocul săp­tă­mânii trecute a făcut ra­va­gii în câteva sate din estul ju­dețului Timiș. Cel mai grav afectate au fost Su­sa­niul şi Jupaniul, aparţi­nă­toare comunei Traian Vuia. La Susani, 67 de case au a­vut grav de suferit din cauza vântului puternic, care a distrus acoperişuri, garduri şi a rupt copaci şi stâlpi.

La Ju­pani, a lovit în 42 de i­mo­bile, dar a luat şi turnul bi­se­ricii ortodoxe. Alte şapte case au distruse la Su­driaş.

”Eu am fost plecat în con­ce­diu la mare şi am primit te­le­fon de-acasă că a venit po­to­pul. Mi-am întrerupt se­ju­rul şi am plecat cât am putut de repede. Nu mi-a venit să cred ce am găsit. Gardul de cărămidă a fost la pământ, acoperişul şi tavanul casei distrus… O astfel de furtună nu s-a mai întâlnit la noi în sat”, ne-a declarat Cosmin Gâr­leanu, din Susani.
După e­valuarea pagubelor, Pri­mă­ria Traian Vuia încearcă să vină în sprijinul oamenilor şi să-i ajute să-şi refacă i­mo­bi­lele, demarând şi o cam­panie ”Să reconstruim îm­preună satul”, care se ba­zează pe sprijinul vo­lun­ta­ri­lor.

”Am iniţiat o campanie prin care să ajutăm gos­po­dă­riile afectate. Ne-am a­pu­cat de treabă şi avem deja voluntari din satele co­mu­nei, care-i ajută pe cei cu probleme. Şi fostul vice­pr­e­şe­dinte al Consiliului Jude­ţean, domnul Călin Dobra ne sprijină şi prin inter­me­diul dânsului am primit o donaţie de 9.400 de ţigle. Mai este nevoie de ţiglă, dar şi de rigips, laţuri sau grinzi, cam tot ce ţine de con­strucţii. Vom cere sprijin şi administraţiei judeţene”, ne – a declarat primarul Vasile Petruescu.
Nici imobilele din lo­ca­li­tatea Răchita nu au scăpat de furia naturii, mai multe case fiind distruse. Biserica din comuna Dumbrava a fost și ea afectată de vântul cu aspect de vijelie și grin­dina de dimensiuni medii care s-au abătut asupra ju­de­țului Timiș. La Coştei, şi crucile criptelor din cimitir au fost puse la pământ.

Două străzi au fost i­nun­date în Făget, iar copacii au căzut pe șosea, respectiv pe cablurile de alimentare cu energie electrică.

În Lugoj, pompierii au fost chemați pentru a înlă­tu­ra un copac prăbușit pe o gră­diniță, dar și alți 19 ar­bori căzuți pe carosabil, au­to­turisme și acoperișuri. Aceștia au mai intervenit și la degajarea elementelor de a­coperiș desprinse la trei i­mo­bile de locuit colective și două locuințe individuale.

Furtuna din 17 august a mai inundat şi căile de acces în municipiu. Vântul puter­nic a rupt copacii, mai ales în Parcul George Enescu. Pro­bleme au fost și pe tron­so­nul Lugoj – Timişoara, al Autostrăzii A1, unde ba­li­ze­le antiorbire au fost smulse şi aruncate pe şosea, scrie redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns