O afacere făcută cu doi romi l-a adus pe un primar din Timiş în faţa instanţei

Așa o afacere cu mașinile de colectat gunoiul a făcut, în urmă cu trei ani, un primar din Timiş că pute și acum în micuța urbe timișeană. Și nu numai…

Pe rolul Judecătoriei Timișoara se află dosarul cu numărul 8999/325/2017, în care Teodor Pavel, edilul-șef al Recașului, are calitatea de… inculpat, alături de alte două persoane de etnie romă, Iosif Gașpar și Anghelina Jurj (ginere și soacră), pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune!

Audit urmat de rechizitoriu

Cum a ajuns Teodor Pavel din nou în postura de inculpat, după „evenimentele” de la începutul lui 2015? Simplu: un control al Camerei de Conturi Timiș, derulat în aprilie 2014, a constatat că modalitatea de achiziționare de către Primăria Recaș a două autovehicule second-hand de colectare și transport al deșeurilor este mai mult decât dubioasă, astfel încât, conform regulamentului instituției, Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală. Mai departe nu scrie-n carte, ci în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, ajuns, cum spuneam mai sus, în instanță.

O deplasare cu scop precis

Noi ne întoarcem la constatările echipei de audit făcute în urmă cu trei ani, în timpul controlului derulat la Primăria Recaș. Interpelându-l pe viceprimarul de la acea vreme, Alin Neamțu (găsit în septembrie 2015 incompatibil de Agenția Națională de Integritate – ANI, pentru că simultan cu funcția de viceprimar a îndeplinit-o și pe aceea de administrator al unei firme), cu privire la deplasarea sa în Germania, în interes de serviciu, auditorii au aflat că scopul vizitei în respectiva țară, în ianuarie 2014, a fost acela de a achiziționa două autovehicule de colectare și transport al deșeurilor, edilul recășean fiind însoțit și de doi șoferi, angajați ai primăriei.

Spicuim mai departe din raportul echipei de audit:
„Potrivit afirmaţiilor d-lui viceprimar Neamţu Alin, în drum spre Germania, delegaţia s-a oprit în Austria, mai precis la Primăria Orașului Viena, unde a intrat în contact cu o persoană de sex feminin, care este reprezentantă a etniei rome în cadrul Primăriei din Viena. Acea persoană l-a îndrumat către soțul ei (Gașpar Iosif), spunându-i că acesta are două astfel de autovehicule de transportat deşeuri, care sunt deja în România, mai precis în comuna Pojejena, judeţul Caraş-Severin.

D-nul viceprimar ne-a relatat faptul că a luat legătura cu d-nul primar Pavel Teodor spre a contacta persoana din comuna Pojejena, judeţul Caraş-Severin, şi a achiziţiona cele două vehicule. Tot din discuțiile purtate cu d-nul viceprimar Neamţu Alin a reieșit faptul că d-nul Gașpar Iosif (cetățean român cu domiciliul în Austria) nu a încheiat contractul de vânzare-cumpărare ale autovehiculelor direct cu Primăria Recaș, ci mai întâi a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a celor două autovehicule cu soacra domniei sale, d-na Jurj Anghelina, din Pojejena, Caraș-Severin, iar ulterior, d-na Jurj Anghelina a vândut cele două autovehicule de transportat deşeuri către Primăria Recaș.

Când însă echipa de audit i-a solicitat d-lui viceprimar spre a prezenta în scris modul în care a ajuns să-l cunoască pe d-nul Gaşpar Iosif, persoana de la care a achiziţionat cele două autovehicule, şi modul în care s-au încheiat cele două contracte de vânzare-cumpărare, domnia sa a cerut să i se acorde un timp pentru a consulta un avocat, iar în răspunsul dat domnia sa susţine că de încheierea contractelor s-a ocupat biroul de achiziţii publice şi d-nul primar”.

Are balta pește: primăria plătește de zece ori mai mult

Hopa, deci atât de legală a fost întreaga operațiune, încât domnul viceprimar avea nevoie de avocat pentru a răspunde la întrebările auditorilor… Interesant. Dar nu mai interesant decât ce urmează:

„În urma verificării documentelor existente la biroul de achiziții publice, echipa de audit a constatat că, pentru achiziționarea celor două autovehicule de transportat deșeuri, există următoarele documente: contractul de vânzare-cumpărare nr. 1406/13.02.2014, încheiat între UATO Recaş (Unitatea Administrativ-Teritorială Orașul Recaș – n.r.) şi Jurj Anghelina, potrivit căruia preţul pentru fiecare autovehicul în parte este 67.350 lei/bucată, echivalentul a 15.000 Euro/bucată, în total 134.700 lei, echivalentul a 30.000 Euro; contractele de vânzare-cumpărare încheiate între Gaşpar Iosif şi Jurj Anghelina în data de 3.02.2014, potrivit cărora preţul de vânzare al vehiculelor este de doar 1.500 Euro/bucată, ceea ce înseamnă că d-na Jurj Anghelina, la un interval de doar 10 zile, a vândut respectivele autovehicule către UATO Recaş la un preţ de 10 ori mai mare”.

Bună afacere a făcut Primăria Recaș, nu-i așa? Râdem, glumim, dar „afaceri” de genul ăsta se tot fac în România și prea puține dintre ele ajung în atenția instituțiilor abilitate.

Ne mai mirăm cum fac romii bani…

Dar să vedem și cum au ajuns cele două compactoare de gunoi menajer în posesia „austriacului” Iosif Gașpar… Luând la puricat hârțogăraia din primărie, auditorii au descoperit și două confirmări de preluare scrise în limba germană și traducerile lor în limba română (documente datate 19.04.2013), semnate de Iosif Gașpar, în calitate de primitor, și de un reprezentant al Primăriei Viena, în calitate de predător, având ca obiect exact cele două autovehicule.

Romii şi-au „vândut” maşinile între ei cu 1.500 euro bucata, iar apoi au bătut palma cu Primăria Recaş pentru o sumă de zece ori mai mare

Practic, municipalitatea vieneză dorise să se descotorosească de cele două mașini fabricate în anul 2000, drept pentru care le donase cetățeanului cu pricina. Că nu a fost vorba de un contract de vânzare-cumpărare încheiat între Primăria Viena și Iosif Gașpar rezultă din conținutul documentelor de confirmare a preluării mașinilor, în care austriecii fac o serie de precizări:

„Orașul Viena, ca predător, atrage atenția că nu sunt preluate nici un fel de garanții sau răspunderi pentru toate daunele legate de exploatarea autovehiculelor din momentul predării. Nu sunt asigurate de către predător reparații, piese de schimb și prestații de despăgubire în nici un moment, nici primitorului, nici terților, în țară sau în străinătate. Primitorul trebuie să suporte toate cheltuielile de transport și taxele pentru autorități în legătură cu exportul din Austria și cu predarea. Predătorul nu pune la dispoziție un număr de înmatriculare de predare”.

Clar ca „Buna ziua”: descurcăreții cetățeni romi din Viena au preluat gratuit două mașini uzate de la municipalitatea vieneză, iar peste un an le-au „măritat” cu 15.000 de euro bucata, sume achitate fără să clipească de generoasa administrație din Recaș…

Să fim clari: toate documentele menționate mai sus au fost descoperite de auditori în Primăria Recaș, responsabilii de această afacere știau exact ce fac atunci când au plătit un preț de zece ori mai mare pe cele două mașini!

Prejudiciul trebuie recuperat

Cităm, din nou, din raportul de audit: „Diferenţa dintre preţul de vânzare al celor două autovehicule menţionat în contractul încheiat între d-na Jurj Anghelina şi UATO Recaş de 134.700 lei, echivalent a 30.000 de euro, şi preţul de 13.470 lei echivalentul a 3.000 de euro, cu care aceasta a cumpărat cele două autovehicule de la ginerele său, cu doar 10 zile înainte, este de 121.230 lei, sumă pe care echipa de audit o apreciază ca fiind prejudiciu adus bugetului UATO Recaş.

Conducerea UATO Recaş nu va putea justifica niciodată de ce a achiziţionat două autovehicule de la o persoană fizică, al căror preţ l-a stabilit prin negociere directă cu aceasta, dar al căror preţ, cu doar 10 zile înainte de încheierea tranzacţiei, a fost de 10 ori mai mic faţă de preţul cu care le-a achiziţionat UATO Recaş”.

Se putea și mai mult…

Bine, auditorii se înșelau atunci când susțineau că șefii administrației recășene nu vor putea justifica niciodată cum au „reușit” să încheie o asemenea afacere, fiindcă atât viceprimarul de la acea vreme, incompatibilul de mai târziu Alin Neamțu, cât și primarul de-atunci și de-acum Teodor Pavel susțin sus și tare că nu-și reproșează absolut deloc achiziția făcută. Mai mult, că sunt mândri de ea…

Astfel, Alin Neamțu le declara auditorilor la acel moment: „Pot să afirm cu certitudine că regret că nu am reușit achiziția mai multor utilaje la același preț și în aceleași condiții tehnice și de calitate”.

Ce să zicem, păcat că s-a băgat ANI în seamă și că l-a declarat incompatibil pe domnul Neamțu, privându-i, astfel, pe bieții recășeni de manifestarea plenară a flerului în afaceri dovedit de fostul viceprimar al urbei…

Arta negocierii, cheia succesului în afaceri

La rândul său, Teodor Pavel făcea următoarele precizări: „Mă consider un cumpărător de bună-credinţă, benefic pentru interesul comunităţii, întrucât această persoană fizică mi-a furnizat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, cu peste 50 la sută mai ieftin decât preţul de piaţă al acestor autovehicule de salubritate, chiar dacă erau achiziţionate direct din Austria, Germania, etc., ele fiind într-o perfectă stare de funcţionare.

În acea vizită în Germania s-au vizitat numeroase parcuri auto, unde s-au tras concluzii că oferta din ţară era cea mai avantajoasă; desigur, pe noi ne-a interesat în primul rând preţul, starea tehnică a autocamioanelor şi dacă provenienţa lor la vânzător nu s-a făcut prin furt sau alte infracţiuni. Ca în orice tranzacţie de acest gen, cumpărătorul nu este interesat de tranzacţiile anterioare, care, de altfel, îi priveşte pe cei în cauză”.

Tare de tot explicația primarului, a reușit să ne aprindă imaginația… Ne și închipuim cum ar fi putut suna o negociere între septuagenara romă din Caraș-Severin și abilul administrator al Recașului:

” – Dom’ primar, mânca-ți-aș, io am dat lu’ ginere-miu 3.000 de ieuro pe rablele astea, da’ dumitale, pentru că te văd băiat gigea, ți le dau aproape moca: dă la mandea 30.000 de ieuro și batem palma! – Distinsă doamnă, fiindcă mă consider un cumpărător de bună-credință și fiindcă simt cu toată ființa mea că sunt benefic pentru interesul comunității, dar și pentru că e limpede că dumneavoastră îmi faceți, de departe, cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, mă declar de acord cu prețul absolut corect propus cu atâta generozitate de dumneavoastră. Și aș vrea să știți că, la fel ca în orice altă tranzacție de acest gen, pe mine, în calitate de cumpărător, nu mă interesează deloc cu ce sumă ați cumpărat aceste mașini impecabile de la ginerele din Austria, este strict problema dumneavoastră! Cei șapte ani de-acasă și codul bunelor maniere nu mă lasă să mă bag acolo unde nu-mi fierbe oala. Și spuneți-mi, vă rog, repede în ce cont să vă virăm banii, că vi-i dăm pe toți odată, nu cumva să vă răzgândiți!”.

Mai puțin predispuși la caterincă și neimpresionați de argumentele primarului, auditorii Camerei de Conturi au dispus „stabilirea întinderii prejudiciului și luarea măsurilor ce se impun în vederea recuperării integrale a acestuia”. Ce oameni, dom’le, ce oameni…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

23 Comments
Emanuel 30 august 2017
Așadar, am avut dreptate Primaria Recaș a încheiat contract cu Retimul care va transporta deseurile la groapa de gunoi Ghizela, a venit si acest moment despre care se știa de vreo doi-trei ani. Întrebarea mea este : ce va face domnul primar cu investiția din mașinile de gunoi, care vor fi parcate fără obiectul muncii, la parcul de autoturisme din localitate? Deci, nu se justifică investiția mașinilor de gunoi și se știa încă de pe atunci de ADID. Să ne explice domn primar care a fost scopul achiziționării celor două mașini de gunoi, în condițiile date, condiții despre care se știa încă de la acea vreme. Se dovedește clar interesul edilului in toată această afacere! Așteptăm să vedem ce va face instanța de judecată cu presupusa faptă de înșelăciune
Marius 10 august 2017
Dar despre afacerea ,,padurea,, lui Pavel inca nu aveti informatii? stiati ca Pavel este si padurar silvic pe tot ce inseamna padurea din Recas si sate. Doar de la el se mai poate obtine lemn de foc din padure. A eliminat toti padurarii care administrau padurile Recasului. Acum tot ce inseamna lemne de foc din padurea noastra doar prin el se rezolva Si sa nu uitam ca fiul sau este sef de ocol, o alta afecere din care castigul nu e al nostru, cu siguranta este al lor. Asteptam ca presa sa ne ofere informatii depsre rolul lui Pavel in padurea de la Stanciova Vrem sa stim si noi cum ni se fura si padurea Poate intr-o zi vom afla
Emanuel 25 mai 2017
Eu nu sunt din Recas si nu va cunosc problemele , dar dati-mi voie sa ma exprim. Exista Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Timis, infiintata printr-un program guvernamental care functioneaza in fiecare judet si care administreaza tot ce inseamna colectare si depozitare deseuri, asadar onorati cetateni, se va incheia si cu Retim-ul si cu orice serviciu de salubritate la nivel de tara, intrucat rolul acestor asociatii este de a mentine monopolul la nivelul tarii, dar in avantajul cetateanului, in sensul ca cetateanul nu va mai plati taxa gunoi. Veti constata ca atat eu ca si cetatean timisorean cat si voi ca si cetateni recaseni sunteti deja membrii ai acestei asociatii prin primariile ce ne reprezinta. Deci, dati-mi voie sa va spun ca nu se justifica investitia intrucat aceste asociatii exista inca de doi/trei ani, doar ca primariile nu inteleg ca trebuie sa se alinieze acestor standarde, eu am ascultat mesajul doamnei ministru si m-am documentat pe saitul ADID, faceti la fel si veti fi informati.
Cosmin 24 mai 2017
Domn Brindescu, Sunteti un reporter de exceptie, aveti toata consideratia mea si a tuturor banatenilor, dar nu numai, articolele dumneavoastra se evidentiaza prin obiectivism, corectitudine si surse oficiale. Si pe drept cuvant, va spun, ca atunci cand rasfoiesc presa, caut in mod special articolele ale carui semnatar suntei. Toata stima si mult succes! Cosmin Baloiu
Weber Rozalia 23 mai 2017
Citesc cu durere despre satul meu, plecata de mult timp din Recas. Am activat acolo pana cand viata m-a mutat departe de satul natal si ori de cate ori imi este dor de Recas, caut pe google, dar spre dezamagirea mea nu mai gasesc doar lucruri bune si atunci raman mahnita pentru ca unii oameni distrug ceea altii au creat. Nu imi mai amintesc prea bine de Pavel Teodor, dar cu respect ii recomand sa respecte si sa mentina ce altii au creat, sa pastreze traditiile , cultura, sportul cu care ne-am mandrit odata, educatia , domeniul social, sanatatea. Doar asa vom avansa ca natie. Ma doare sa citesc ca distruge si lupta cu cei ce vor sa infaptuiasca, doar pentru ca exista orgoliu si eul din noi. Domnule primar, nu aceasta este menirea celor pe care ii promovam acolo sus sa ne reprezinte. Menirea dumneavoastra este sa ramaneti printre oameni caci maine veti fi simplul cetatean Pavel Teodor, care poate a gresit candva nu fata de noi, ci fata de constiinta sa. Este greu , aproape imposibil sa mai recuperezi ceva din ce inseamna istoria Recasului si atunci macar din ce mai exista pastreaza. NU stiu de ce atata rafuiala cu ai vostri sau mai bine zis cu ai nostri, intre noi, mai bine ati incerca sa ii ascultati pe cei nemultumiti si sa va inconjurati decoamenii care infaptuiesc ceva, fara a asculta rautatile care atat de nocive sunt pentru noi ca oameni. Aveti datoria morala sa pastrati ceea ce altii au creat si sa incetati prin a distruge. Cu respect va spun aceste recomandari, sper ca nimic sa nu va jigneasca si sa cautati prin tot ceea ce faceti sa va impacati cu propria constiinta. Cu respect Weber Rozalia
Cristi 23 mai 2017
Nu jigniti presa ca nu ea se face vinovata pentru faptul ca edilul vostru nu va mai apara interesele. De remarcat ca articolul este scris de unul dintre cei mai buni oameni ai presei pe care cotidianul ii are si poate egala cu price bun scriitor de presa din tara si nu numai. Va asigur
Voin Milin 23 mai 2017
conceptul edililor - nimic fara castig, doar daca pica ceva, altfel nu merita efortul. Cate proiecte europene au dezvoltat faimosii edili. Cercetati! Va spun eu atractie fonduri europene = O lei. De ce? pentru ca din aceste prouecte nu castigi si atunci mai bine te lasi pagubas. Asta este politica fratilor. Dar o stim noi prea bine. Sa nu ne mai insulte inteligenta, putinii postasi ce i-au mai ramas. Cacatul pute si iese la iveala si asta deranjeaza Majoroitatea am crezut in impecabilul Pavel, dar cetateni ai Recasului, se pare ca incet va dezamageste. Tto politician roman este, sa nu uitam
DUMITRU 23 mai 2017
Apar doar smecheriile mărunte ale faimosului primar intitulat"jupinul Recasului".El in campaniile electorale se lauda cu transparenta banului public cheltuit,poate ar fi bine ca si comunitatea SĂ știe cîte milioane a plătit pentru cele două parcuri de joacă,cît a costat piata agroalimentara (350000 DE euro)bitumul turnat pe străzile orașului ,creditele luate (1500000 DE euro),terenurile arabile ȘI intravilan vîndute și atunci ne vom da seama daca tot ce a realizat NU este prea puțin și foarte scump.Poate ne spune cum a confundat Asociația viticola cu propria afacere vînzînd producția de struguri LA Cluj SAU cum a pus pe critici Baza de recepție Recaș.A distrus cultura,sportul,ati transformat o investitie FRUMOASĂ a arenei DE sport in sectia de mecanizare"CIOBANU SRL".MAI MULT NU CONFUNDAȚI PRIMĂRIA CU S.R.L.-UL PE CARE IL AVEȚI.
Armand 23 mai 2017
Bai fratilor, concluzia articolului este ca tiganii au facut un contract de vanzare cumparare intre ei cu un pret mult mai mic decat valoarea reala a masinilor ! lucru pe care il face oricine intr-o vanzare cumparare a unui autovehicol. ASTA NU INSEAMNA CA MASINILE RESPECTIVE NU VALORAU 15 mi de EURO BUCATA ! sau ca diferenta de bani s-a sustras ! Pai ce om batut in cap crede ca se poate lua un camion de gunoi uzat dar impecabil cu 1500 euro ?? De ce nu s-a chemat un evaluator ? Bai oameni buni, noi romanii daca nu avem de ce sa ne plangem, cautam, scormonim.Daca dadea 100 de mi de euro pe o masina noua, care facea acelasi lucru, nu mai venea nici o curte de conturi si era ok. Nu va dati seama ca aici sunt niste interese mult mai mari ? Serviciu de salubrizare creat de primaria Recas pentru cetateni, cel mai eficient creat pana acum in Recas, se doreste a fi desfintat pentru a veni alte firme care presteaza acelasi serviciu la un pret, retineti, de 10 ori mai mare !!! domnu reporter poate intrii pe fir ar fi mult mai interesant decat un articol bazat pe un citarea unui raport al curtii de conturi si a unui proces care nu a avut nici o sedinta pana acum.Instanta va decide ca e o penibilitate, dar imaginea acestui om care a fost votat intr-un procent record national cine o mai repara ?...ehh pt ce, vine altu si o sa fie liniste....TOTALA
nemeth 22 mai 2017
lucrurile frumoase se vad doar ca gunoaiele sunt bine acoperite si uite totusi ca incet incet ies la iveala de ce oare nu se pot face aceleasi realizari in conditii de normalitate adica la banii pe care ii incaseaza primaria chiar se pot face lucruri frumoase si fara sa te inhaiti cu niste rromi care sunt nascuti pentru a face comert mancatias va [puneti cu tiganii, ca ei sunteti vedem lucrurile frumoase dar nu vrem ca la baza lor sa existe inselaciune caci atunci nu vom inainta nici ca comunitate, nici ca civilizatie, nici ca tara acolo vom ramane alaturi de romii nostri despre asta este vorba vreau ca de aici de unde ma aflu si citesc sa ma mandrescu cu edilul meu fara sa mi fie rusine ca sunt plecat din Recas pana mai ieri citeam lucruri frumoase despre satul meu dar acum constat ca lucrurile frumoase au uraciunea lor pacat!!!
petre 22 mai 2017
domnule primar daca nu ati reusit sa convingeti organele statutului de cercetare penala atunci sigur nici pe mine cetateanul nu m-ati convins cred ca se pot face lucruri bune si fara inselaciune iar despre articol este chiar bine documentat reporterul separe ca se bazeaza doar pe inscrisuri oficiale rechizitotiul vorbeste adica dosarul e in instanta alooo!!! cititi mai atenti articolul nu vorbim de a lucruri imaginare vorbim de fapte am verficat dosarul se afla in instanta asadar unii au stiut sa scrie pentru ca altii sa stie sa citeasca dar sa si inteleaga ca altfel privim doar imaginile si nu spun nimic vorbim de un dosar penal aflat pe rolul instantei de judecata mai flacai
sandu 22 mai 2017
Foarte bun articolul. Asa fac afaceri oneroase edilii nostri Timiseni. Afaceri profitabile pentru tigani in detrimentul cetatenilor dini Recas . Sper ca Hotii sa aiba parte de o judecata dreapta si de o dentinta cu multi ani de puscarie si recuperarea prejudiciului plus dobanzile aferente. Hai ca se poate. Trebuie sa mai fie si oameni corecti in tara asta.
Andreea Mihaela 22 mai 2017
Ma, da răi mai sunteți! Unde găsești o utilitara de genul ăsta la 1500 € ? O mașină de familie de 20 de ani o cumperi probabil la prețul ăsta. Aloooo....!, și nemții practică înscrisul de sume mai mici în factură. Sunteți duși cu pluta vă faceți filme în cap! Da ce sunteți regizori? Din lipsă de subiecte, inventați, dar de ce nu vă informați și de aspecte bune făcute de primar. Mergeți pe sate și întrebați în stânga și în dreapta ce părere au despre ce face primarul, așa se fac reportajele valoroase, nu din fața calculatorului cu preluări din stânga sau din dreapta fără valoare. Hai să împroșcăm cu noroi și astfel vede toată lumea ce reporter de "succes" sunt! Succes la reportaje de CALITATE!!!!