Număr record de români angajaţi în Spania

Număr record de români angajaţi în Spania

Număr record de români angajaţi în Spania

În Spania angajaţii de altă naţionalitate decât cea spaniolă, reprezintă aproape 15% din total.

Spania are un număr record de angajaţi de altă naţionalitate decât cea spaniolă, aproape 15% din total. Dintre ei, cei mai mulţi sunt românii, peste marocani, columbieni, chinezi sau venezueleni, scrie romania-actualitati.ro. Clasamentul este neschimbat de mai bine de 10 ani, însă, din păcate, mulţi români din Spania nu lucrează cu acte în regulă şi vor resimţi acest lucru în momentul în care se vor pensiona.

Numărul de străini care cotizează în acest moment la asigurările sociale spaniole este de 2.785.000 dintr-un total de 20,5 milioane. Începând cu iulie 2015, când erau 1,6 milioane, lună de lună numărul acestora a crescut, înregistrându-se pentru martie 2024 acest record.

Dintre aceştia, 340.514 sunt români, pe locul I între naţiunile rezidente în Regatul Iberic. Chiar dacă sunt mult mai mulţi decât românii, marocanii rămân pe locul doi la angajări. Urmează, la jumătate ca număr, columbienii, italienii, venezuelenii şi chinezi. Este remarcată creşterea celor proveniţi din Ucraina, creştere constantă de când a izbucnit războiul şi de când Spania a deschis graniţele către refugiaţi.

Principalele activităţi sunt cele din turism, agricultură şi construcţii, fiecare dintre aceste domenii având aproximativ câte un sfert din numărul total de locuri de muncă ocupate de străini.

Proporţiile se păstrează şi în ceea ce îi priveşte pe români. Un alt domeniu unde sunt angajaţi foarte mulţi români este cel numit „empleado de hogar”, adică în curăţenie şi în îngrijire de persoane la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: Compania aeriană Qatar Airways vrea să investească aproape 300 de milioane de euro la Aeroportul Timișoara

Este remarcat faptul că aproape jumătate dintre contractele de muncă din acest domeniu sunt pentru rezidenţii străini. Din păcate, acesta din urmă este greu de reglementat.

Este un fenomen acceptat ca fiind negativ, pentru că foarte mulţi străini, inclusiv români, nu au contracte, fapt ce îi privează de beneficiile aduse de cotizarea la asigurările sociale, în special vechimea în muncă.

Sunt români şi românce în Spania care, deşi au muncit din greu în ultimii 15 sau chiar 20 de ani, nu au vechimea acumulată în muncă nici de câţiva ani, fapt ce le va aduce o situaţie complicată după vârsta de pensionare.

În Spania trăiesc 6,5 milioane de rezidenţi străini. Oficial, români suntem 624.000, neoficial suntem peste un milion, motivul acestei diferenţe ţine de formulele diferite şi neelocvente de contorizare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *