Nu poți plăti factura la gaz? Nu-i nimic, o achiți în rate

Nicolae Ciucă anunță plafonări și compensări la energie și gaze timp de un an

Cum legislația din domeniul gazelor naturale a fost ba completată, ba modificată de-a dreptul în ultima perioadă, cei de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au decis să umble și ei la prevederile regulamentului de furnizare a gazelor naturale, aducând mai în pas cu vremea un ucaz vechi de patru ani. Noutățile au de ce să-i bucure pe consumatori, mai ales pe cei cu teșchereaua cam goală, căci noul regulament oferă abonaților care nu pot plăti la un moment dat factura posibilitatea unei eşalonări a sumelor datorate furnizorului.

„În situaţia în care clientul final se confruntă cu dificultăţi financiare la plata facturii, există posibilitatea negocierii unui plan de eşalonare a sumelor datorate pe o perioadă stabilită de furnizor, în funcţie de cuantumul obligaţiilor de plată şi de capacitatea financiară a abonatului“, arată cei de la ANRE. Așadar, dacă prețul din factura de gaz vă sperie portofelul, puteți solicita să achitați suma respectivă în rate, asta, desigur, dacă vă înțelegeți cu furnizorul.

Chiar dacă este aplicabilă imediat, noul regulament fiind aprobat în cursul acestei săptămâni, varianta plății eșalonate ar putea fi pusă în practică mai ales la iarnă, sezon în care în facturile de gaz apar sume apreciabile. Oricum, ANRE lasă posibilitatea achitării în rate la latitudinea furnizorului, care „va analiza cererea clientului final şi, de la caz la caz, va decide oportunitatea oferirii acestuia a măsurilor alternative”, după cum se arată în prezentarea făcută de cei de la Autoritatea Națională.

Alături de posibilitatea negocierii cu furnizorul, noul regulament de furnizare a gazelor naturale include și prevederi referitoare la perioada în care se va putea face autocitirea, aceasta fiind de minimum cinci zile lucrătoare, dar și la o anumită categorie de abonați, care vor fi facturați doar pe baza consumului real, nu a celui estimat.

„Pentru clienţii vulnerabili din motive de venituri reduse, facturarea lunară a consumului de gaze naturale se va realiza de furnizor doar pe baza consumului efectiv, determinat prin citire de către operator/autocitire de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare, în perioada în care instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale acordă acestor clienţi ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale”, se arată în comunicatul ANRE referitor la noul regulament.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Nu poți plăti factura la gaz? Nu-i nimic, o achiți în rate

  1. Nu putem ceda termopanul de la bucatarie,in contul contravalorii gazului?asa am fi mai castigati ca am scapa si de viitoarele detectoare de gaz si merge si cu o patura in geam,ca e vara…

Lasă un răspuns