Noul Punct Muzeal Parța va fi integrat în circuitul turistic (foto)

Noul Punct Muzeal Parța va fi integrat în circuitul turistic (foto)

Noul Punct Muzeal Parța va fi integrat în circuitul turistic (foto).

Joi, 26 aprilie 2023, reprezentanții Consiliului Județean Timiș și ai municipalității Novi Kneževac din Serbia au prezentat noul Punct Muzeal din comuna Parța. Edificiul va găzdui o replică a Sanctuarului Neolitic descoperit în localitate.

muzeu 3

În prima fază, s-a luat în calcul mutarea vestigiilor istorice adăpostite în Castelul Huniade din Timișoara la locul de origine, la Parța. Arheologul Gheorghe Lazarovici, cel care a făcut descoperirea în anii 70, a insistat însă ca originalul să rămână la Timișoara, din cauză că mutarea ar distruge Sanctuarul Neolitic. Odată cu deschiderea, turiștii care vor ajunge la Punctul Muzeal din Parța vor putea vedea o replică 1:1 a obiectivului arheologic.

CITEȘTE ȘI: Primăria continuă ridicarea abuzivă a chioșcurilor de presă. Timișorenii, văduviți de ziare și reviste | Video

Consiliul Județean Timiș a anunțat finalizarea implementării proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, proiect finanțat prin PROGRAMUL INTERREG ROMÂNIA- REPUBLICA SERBIA 2014-2020, cu o valoare de peste 760.000 de euro.

Succes al colaborării româno- sârbe

Pentru partenerii români, Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului, proiectul a prevăzut proiectarea și construirea unui punct muzeal la Parța, cu scopul de a găzdui, în viitorul apropiat, o replică a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70. La inaugurarea punctului muzeal au participat reprezentanți ai comunității regionale și persoane din mass-media interesate să promoveze investiția realizată.

Partea sârbă, Municipalitatea Novi Kneževac din Serbia, a realizat materialele promoționale, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră și a contractat servicii de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia) și demararea lucrărilor de reconstrucție a fundației bisericii din secolul 13.

“Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee de ciclism, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism. Facem progrese semnificative atât în ceea ce privește oferta pentru turiști, cât și în accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului Timiș”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Vestigiul neolitic, chiar pe malul Timișului

Sanctuarul Neolitic a fost descoperit pe malul Timișului, la 1,5 kilometru distanță de locul în care se află punctul muzeal. Proiectul a începutt în vara lui 2019. În 15 octombrie 2021, Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcția punctului muzeal de la Parța, iar lucrările ar fi trebuit să fie gata în nouă luni, însă au apărut întârzieri din motive obiective, care însă nu au afectat nici financiar și nici calitativ proiectul.

muzeu 2 2

„În principiu, pandemia și efectele conflictului din Ucraina au dus la întârzieri pentru că nu se putea lucra nefiind posibilă prezența fizică pe teren. Ulterior au început să apară chestiuni legate de prețurile materialelor, de disponibilitatea materialelor pentru că până la urmă nu era vorba de preț, ci mai degrabă cât de ușor poți să le procuri, mai ales că unele din reperele aflate în punctul muzeal au niște caracteristici mai speciale. Acoperișul se sprijină pe niște grinzi dintr-o bucată de peste zece metri cu diametrul constant.

Noi am ținut cont de faptul că s-a descoperit la Parța și am considerat că e cel mai bine să se reîntoarcă în localitatea unde a fost descoperit. Probabil că de aici, având în vedere că în clădire mai sunt și spații administrative unde pot să lucreze arheologii, se va putea constitui ca o bază de cercetare ulterioară a sitului care a fost descoperit în urmă cu aproximativ 50-60 de ani”, a declarat Adrian Lupuț, manager de proiect din partea Consiliului Județean Timiș.

Pe lângă replica sanctuarului neolitic, punctul muzeal de la Parța va aduce în atenția publicului diferite expoziții legate de săpăturile arheologice de la Parţa și va atrage turiștii cu design-ul deosebit al acoperișului care este susținut de forme de lemn construite din bușteni de 10 metri dintr-o singură bucată.

Construit pe o suprafață de 500 m2, punctul muzeal este amplasat într-o zonă cu acces facil în centrul localității Parța, în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate și identificare în cadrul comunității locale.

Licitație pentru replica sanctuarului

Sanctuarul neolitic de la Parța are o vechime de 6.200 de ani, iar vestigiile descoperite unt păstrate în Castelul Huniade.

Situl arheologic Parta Tell 1 este cunoscut pentru descoperiri de materiale arheologice încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Primele săpături sistematice au debutat în comuna timișeană în anul 1931. Sanctuarul neolitic a fost descoperit prin dezvelirea statuii monumentale, care s-a remarcat imediat ca un element arhitectonic de excepție.

Cercetarea sanctuarului a fost finalizată în anul 1985, fiind documentată existența în acel loc a unei clădiri monumentale, de aproximativ 11,6 x 6 metri, care conținea spații delimitate de mai mică dimensiune, în care se găseau păstrate artefacte neolitice care puteau releva destinația diferitelor încăperi ale sanctuarului.

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, a declarat că săptămâna viitoare se va scoate la licitație realizarea replicii.

muzeu 4

El a estimat că în trei luni se va finaliza și replica sanctuarului, din fondurile Consiliului Județean Timiș Clădirea care găzduiește Punctul Muzeal Parța va fi deschisă publicului după ce se finalizează replica sanctuarului. Vizitatorii vor plăti o taxă modică de intrare.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *