Noul corp al Spitalului „Louis Țurcanu” a ieșit de la… reanimare

spitalul louis turcanu 2

Anul 2019 a venit cu semne bune pentru noul corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. După ce construcția a fost urmărită încă de la început de diverse ghinioane, se pare că se va intra în linie dreaptă, iar clădirea va fi gata în acest an.

Suprafața totală a noului corp al spitalului va fi de 8.000 de metri pătrați, împărțiți în demisol, parter și șase etaje.

CITEȘTE ȘI: Primarul care s-a pozat în lenjerie intimă, premiat “cu patru stele” de către Asociaţia Comunelor din România

Aici vor fi găzduite o farmacie, spații de depozitare, policlinica, laboratorul de analize medicale, unitatea de primiri urgențe, blocul operator și secția de terapie intensivă, saloane pentru ortopedie, chirurgie, prematuri, vestiare pentru personal, săli de curs și spații pentru mamele copiilor internați. În total, vor fi 150 de paturi, astfel că se va compensa pierderea suferită de spital prin retrocedarea anumitor corpuri de clădire.

Promisiuni bătute în cuie

Construcția, promisă din 2012, a demarat în 2014 și se tot apropie de finalizare de circa un an, după tot felul de hopuri. Exteriorul arată din ce în ce mai bine, noua clădire conturându-se ca una modernă și plăcut colorată.

CITEȘTE ȘI: Ungurii mai au de construit 15 km de autostradă până la granița noastră, dar nu au la ce să se conecteze

După estimările făcute de primarul Timișoarei, pentru încheierea șantierului mai sunt necesare 22 de milioane de lei. Recenta vizită a ministrului sănătății, Sorina Pintea, în orașul de pe Bega a însemnat și o promisiune pentru fonduri în valoare de 15 milioane de lei din partea guvernului.

Ceea ce s-a vorbit s-a materializat după votarea bugetului, banii fiind alocați pentru Spitalul de Copii din Timișoara. La rândul său, Nicolae Robu a promis că bugetul local va include o finanțare care va acoperi celelalte șapte milioane de lei, bani indispensabili pentru finalizarea clădirii, astfel că sunt asigurate toate condițiile necesare.

Terminarea corpului cu șase etaje nu înseamnă însă că, în mod automat, secțiile spitalului se vor muta acolo. Conform promisiunilor făcute de Sorina Pintea, Ministerul Sănătății va asigura dotarea secțiilor cu aparatură de ultimă generație.

Reamintim că Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara este cea mai mare unitate sanitară cu profil de pediatrie din vestul țării.

Aici sunt tratați zilnic peste 200 de pacienți, proveniți nu doar din județul Timiș, ci și din Caraș-Severin, Hunedoara, Arad sau Mehedinți.

Sănătatea timișeană, într-o zodie fastă

În ceea ce privește edificarea unor unități sanitare noi, Timișul nu s-a mai aflat demult într-o perioadă atât de efervescentă. Nu doar aripa nouă a spitalului de copii se află pe lista de noutăți în acest an. Se conturează nu una, ci două maternități noi, amplasate lângă Casa Austria și pe Calea Bogdăneștilor. Lângă Clinicile Noi se va înălța o clădire nouă, cu șase sau șapte etaje, pentru a găzdui blocurile operatorii, terapia intensivă, secțiile de chirurgie și laboratorul Spitalului Municipal. Doar în ceea ce privește Institutul de Oncologie din Timișoara nu s-a înregistrat vreun pas înainte, dar aici ar fi fost vorba, așa cum declara Sorina Pintea, de „interese din zona medicală privată”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noul corp al Spitalului „Louis Țurcanu” a ieșit de la… reanimare

  1. 8000 de mp si doar 150 de paturi !
    cost estimat doar pentru constructie si instalatii= 10.000.000 euro, aprox 50.000.000 lei, adica aproape 1400 euro/mp.
    perioada de construire peste 7 ani !
    ce va fi cu dotarea ?!
    este bine că se apropie finalizarea construcției, dar nu se stie ce va fi cu parcarea in zona spitalului, pentru ca am inteles ca nu este prevazuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *