Noua lege a laptelui și produselor lactate: Schimbări în etichetarea și comercializarea produselor

Guvernul ia măsuri pentru scăderea prețului la lapte și anunță o strategie valabilă șase luni

Noua lege a laptelui și produselor lactate: Schimbări în etichetarea și comercializarea produselor.

În conformitate cu noua lege a laptelui și produselor lactate, se interzice inscripționarea pe eticheta laptelui și produselor lactate a expresiei „Produs românesc” dacă produsul respectiv nu este obținut pe teritoriul național din materii prime de bază care provin 100% din fermele românești, au transmis reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons.

Potrivit InfoCons, produsele se vor comercializa într-un spațiu de prezentare și de vânzare bine delimitat, pe rafturi separate,  a produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate.

Prin actul normativ se aplică aceste prevederi și în cazul produselor la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, precum: Meniurile restaurantelor vor menționa, conform actului normativ, toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.

CITEȘTE ȘI: Cadavrul unei femei găsit pe marginea unui drum din vestul țării. Cel mai probabil, femeia a fost victima unui accident rutier

Totodată, prin proiect se mai stabilește interzicerea utilizarea denumirilor de lapte sau produse lactate pe etichetele:

produselor finite

mâncărurilor

produselor de patiserie, pizzerie, fast-food

produse culinare din alimentația publică care au în compoziția lor ingrediente care nu sunt încadrate în definițiile laptelui și produselor lactate

„În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora”, mai prevede proiectul.

Prevederile legii se aplică inclusiv operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care comercializează produsele lactate prin rețelele comercială, însă nu se aplică producătorilor agricoli, care sunt persoane fizice, care obțin aceste produse în propria gospodărie/fermă, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.

Se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate

De asemenea, se înființează Observatorul Laptelui și Produselor Lactate, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul direcției de specialitate.

Observatorul Laptelui și Produselor Lactate va avea în vizor piața produselor lactate și piața laptelui de:

vacă;

bivoliță;

oaie;

capră.

 

alba24


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *