Noi descoperiri arheologice la Crivina-Leopoldsberg

Noi descoperiri arheologice la Crivina-Leopoldsberg

Noi descoperiri arheologice la Crivina-Leopoldsberg

Reveniți după o pauză de un an la poalele Munților Poiana Ruscă, arheologii Muzeului Național al Banatului au continuat cercetările în așezarea dacică de la Crivina-Leopoldsberg (comuna Nădrag, județul Timiș).

”După o vară secetoasă, luna septembrie a părut că se încăpățânează să recupereze ploile pierdute, astfel că vremea nu a fost foarte prielnică cercetării din teren.

CITEȘTE ȘI: „Ai zis c-o dăm parte-n parte!”. Elevă de 12 ani, bătută de o colegă mai mare chiar sub ochii părinţilor, pe stradă, în vestul țării

Umezeala din pădure le-a prilejuit colegilor noștri întâlnirea cu natura sub o altă formă, ale cărei frânturi de sălbăticie sunt greu de găsit într-o junglă urbană.

Astfel, pășind cu grijă pentru a nu deranja vreo salamandră leneșă sau pentru a nu strivi vreun boboc de brândușă, arheologii MNAB au scos la lumină resturile unei clădiri distruse de un puternic incendiu, petrecut cel mai probabil, la sfârșitul ultimului secol dinaintea erei noastre.

Prinse între dărâmăturile antice, numeroase vase ceramice stau mărturie naturii domestice ale acestei clădiri.

Multe dintre ele vor avea nevoie de mâna îndemânatică a restauratorilor pentru a putea fi readuse la forma lor inițială. Altele, mai norocoase, par ca și când ar putea fi folosite și astăzi.

Pe lângă acestea, câteva fragmente de bijuterii din sticlă stau mărturie asupra bogăției de culori existente în portul zilnic dacilor de pe aceste meleaguri.

Pentru a duce la bun sfârșit demersul din acest an, specialiștii MNaB au beneficiat de ajutorul mai tinerilor doctoranzi ai Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj și masteranzi ai Universității de Vest din Timișoara.

Totodată, echipa a beneficiat și de ajutorul comunității locale din satul Jdioara, reprezentată îndeosebi de domnii Sebastian Weiss și Petru Eugen Bănățean Dunea, cărora le mulțumim cu acest prilej”, subliniază dr. Andrei Georgescu, care este şi autorul fotografiilor de pe teren.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noi descoperiri arheologice la Crivina-Leopoldsberg

  1. Pai, dl Andrei Georgescu, unde sunt fotografiile de care pomeneste articolul? Ca e doar una singura. Postati va rugam niste foto cu artefactele descoperite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *