Nicolae Robu, audiat la Tribunalul Timiş. A jurat cu mâna pe Biblie că va spune tot ceea ce știe

robu audieri

Două nume sonore au fost citate ca martori, vineri, la procesul privind finanțarea din bugetul local a fostei echipe de fotbal ”Poli”: Sorin Grindeanu (fostul premier al României) și Nicolae Robu (primarul Timișoarei).

La apel, nici unul dintre ei nu a răspuns ”prezent”. Reprezentantul primăriei l-a scuzat însă pe edilul-șef, spunând că, având în vedere funcția pe care o ocupă, acesta este reținut de treburi urgente, dar că va sosi într-un sfert de oră la tribunal.

”Noi nu l-am citat pe primar, ci pe Nicolae Robu”, a replicat președinta completului de judecată care a fost totuși de acord să suspende ședința 15 minute, pentru a nu tergiversa procesul amânându-l pentru o altă dată.

Primarul, un obișnuit al întârzierilor, și-a făcut în cele din urmă apariția în sala de judecată. După ce a jurat cu mâna pe Biblie că va spune tot ceea ce știe despre obiectul cauzei, Nicolae Robu a declarat că el a avut suspiciuni de la bun început privind asocierea numelui firmei administrate de Marian Iancu (Balkan Petroleum) cu cel al echipei locale de fotbal, având în vedere zvonurile nefavorabile vehiculate la acea vreme despre posibile datorii către stat ale societății respective, pe care i le-a împărtășit personal fostului finanțist, dar și fostului președinte al Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc.

”Dar mi s-au adus asigurări că a fost verificat”, a adăugat edilul. Acesta a mai afirmat că a participat, anterior semnării contractului de asociere între clubul sportiv și cele două entități administrative acuzate de DNA, la niște discuții preliminare între autoritățile locale și reprezentanții acestuia, derulate în sediul Universității Politehnica.

”Nu cunoșteam formula de finanțare. Abia ulterior, în 2009, intrând în PNL, am aflat de la colegii de partid că s-a pus în discuție această asociere”, a precizat Nicolae Robu.

”În 2011, echipa a retrogradat din cauza datoriilor făcute de firma Balkan Petroleum. În 2012, am contituit un ONG, cu membri asociați consiliul local, cel județean și Universitatea Politehnica, pentru a se ocupa de fotbalul de performanță, întrucât am considerat că Timișoara nu trebuie să rămână în afara performanței.

ACS Politehnica Timișoara nu avea legătură cu fosta echipă de fotbal. Aceasta a primit fonduri de la CJT și de la consiliul local până în 2015, când o auditoare de la Curtea de Conturi a spus că nu avem voie să plătim cotizație la club, contestând și asocierea în sine. Acum ne judecăm cu Curtea de Conturi”.

Cu alte cuvinte, primăria, condusă de această dată de Nicolae Robu, a sprijinit în continuare, cu fonduri publice, fotbalul local, deși, cu puțin timp înainte, procurorii DNA tocmai începuseră să ancheteze finanțarea făcută de timpul primarului Gheorghe Ciuhandu, e drept, sub o altă formulă juridică.

La fel de interesant este și faptul că, așa cum a reieșit din următoarele declarații făcute în fața instanței de Nicolae Robu, procurorul DNA care s-a ocupat, pe atunci, de dosar, Ciprian Dorobanțu (acesta devenind, între timp, inculpat prin trimiterea sa în judecată pentru conducere pe drumuri publice a unui vehicul sub influența alcoolului) i-a solicitat telefonic să se prezinte la sediul instituției cu un înscris din care să rezulte dacă primăria se constituie sau nu parte civilă în dosar.

”Am fost rugat de domnul procuror să duc răspunsul personal”, a precizat acesta, explicând însă că i-a fost greu să formuleze unul, în contextul în care prejudiciul era doar unul estimat. Fostul primar al municipiului, Gheorghe Ciuhandu, a simțit nevoia să-i adreseze o întrebare usturătoare, lăsând să se înțeleagă că există suspiciuni privind anumite presiuni pe care DNA le-ar fi făcut asupra actualului edil-șef: ”Cum s-a constituit parte civilă pentru un prejudiciu de 31, 6 de milioane, când în cele două expertize contabile existente la primărie nu se menționează această sumă?”.

Înfățișarea s-a încheiat abrupt, cu unele semne de întrebare, urmând ca la următoarea să fie citat din nou Sorin Grindeanu, sub amendamentul unei sancțiuni pecuniare în cazul în care nu se va prezenta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Nicolae Robu, audiat la Tribunalul Timiş. A jurat cu mâna pe Biblie că va spune tot ceea ce știe

  1. autostrada ioc [la dracu-n praznic] centura ioc spital regional ioc sala polivalenta ioc [ in satul giroc] fotbal divizionar spre ioc [ingropati-o pe poli] in schimb salarii si pensii mari si in compensatie scumpiri la toate cele si mai mari asa ca noi timisorenii trebuie sa-i iubim pe dragnea si camarila .mare pescar si grinlingaul asta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *