Ne fălim, dar ce folos? Regiunea Timișoarei, sub media europeană la nivelul de trai

Deși se clasează pe locul secund la nivel național, după Capitală, ca grad de dezvoltare, Regiunea Vest-Timișoara nu a atins încă nici măcar media europeană, ba chiar a pierdut un loc în clasamentul de bunăstare a regiunilor UE.

Datele aferente anului 2015 – puse la dispoziție abia zilele trecute, întârzierea fiind explicată de modul lent în care funcționează raportările statistice europene – arată că, în timp ce Regiunea București-Ilfov a depășit constant media UE în ultimul deceniu, atingând un indice de 136 de procente din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, Vestul românesc se situează la mai puțin de jumătate din performanțele Capitalei, cu doar 57 de procente.

Tendințele înregistrate nu sunt nici ele foarte favorabile Regiunii Vest-Timișoara, care (la fel ca și Regiunea Centru-Cluj-Napoca) a stagnat în ultimul deceniu, în vreme ce Regiunile Sud și Sud-Est au înregistrat un salt de peste șapte procente.

Pe ansamblu, România a făcut un progres simbolic, rămânând cu doar trei poziții în topul celor mai sărace 20 de regiuni ale UE, față de șase la momentul aderării și patru la sfârșitul crizei financiare globale.

0 Comments

No Comment.