Muzică clasică… printre biciclete

bogdan vaida

Muzica clasică ajunge în locuri atipice în această toamnă. Turneul Classic Unlimited continuă marţi la Timişoara, în magazinul ”Pegas” de la Shopping City, unde, de la ora 19, Bogdan Vaida, un pianist român stabilit în Germania, vine în faţa publicului cu un concept de spectacol prin care își propune să le arate oamenilor că arta și cultura pot fi savurate în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi: hale, magazine, berării, librării, ateliere de reparații, cetăți, birouri, tipografii.

Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, fiecare participant urmând să decidă care e suma pe care o direcționează pentru susținerea turneului.

Muzicianul va interpreta Noctura op. 48 nr.1 de Frédéric Chopin, Toccata de Sigismund Toduță, Rapsodia ungară nr. 2 de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski. Pentru ultima operă vor exista și elemente vizuale care-i vor ajuta pe cei prezenţi să intre în atmosfera concertului.

„Îmi place foarte mult să pun muzica în legatură cu alte arte. Tocmai de aceea am ales <<Tablouri dintr-o expoziție>>, pentru că aici există și elementul vizual. Există o aluzie la pictură, care pe de o parte face lucrurile mai accesibile, mai ușor de înțeles, și, pe de alta, le îmbogățește cu un element în plus”, spune pianistul Bogdan Vaida.

„Pentru mine, muzica și experiența se schimbă în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, spaţiu și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de <<aura>> incintei respective și, mai ales, de oamenii care o frecventează în mod curent”, afirmă artistul.

Conceptul „Classic Unlimited” a pornit din Germania, unde pianistul a susținut până acum peste 30 de concerte. Concertul din această seară va fi al cincilea din turneul „Classic Unlimited”, după cele susţinute la Hala „Fix” din Iași, „Casa cu Bere” din Bistrița, „Cetatea Alba Carolina” din Alba Iulia și librăria „Cărturești Carusel” din București. Mai apoi, muzica clasică va ajunge în atelierul „Autoworld Audi”, la „Daisler Print House” şi biroul „Fapte” din Cluj-Napoca.

Foto: suedkurier.de


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *