Muzica bănățeană, în doliu. A pierdut, astăzi, unul dintre cei mai iubiți artiști  

Muzica bănățeană, în doliu. A pierdut, astăzi, unul dintre cei mai iubiți artiști  

Muzica bănățeană, în doliu. A pierdut, astăzi, unul dintre cei mai iubiți artiști  

Ionel Acea, unul dintre cei mai iubiți artiști din muzica populară bănățeană, a plecat la cele veșnice. A lăsat în urmă regrete și durere în rândul familiei, dar și în rândul colegilor de breaslă și a celor care i-au iubit muzica.  Fiica lui, Andreea, afirmă că era internat în spital cu mai multe probleme de sănătate peste care s-a suprapus și virusul, dar starea lui se îmbunătățise și spera să vină acasă la sfârșitul săptămânii. S-a stins, însă, în această noapte… în septembrie împlinise 73 de ani. Va fi înmormântat, cel mai probabil, duminică, la Jebel.

CITEȘTE ȘI: Migranți ascunși în locuri special amenajate, în 2 autoutilitare, depistați la frontieră

Născut la 13 septembrie 1948, la Jebel, Ionel Acea a început să cânte la fluier de la 10 ani.

În clasa a V-a a venit la Timișoara, la Școala de Muzică și Arte Plastice unde a studiat clarinetul, apoi, ca și mulți alți suflători, a trecut la saxofon și taragot.

Urmează Școala profesională C.F.R. din Arad, timp de trei ani colaborează cu formația artistică a Clubului, cântând alături de Ilica Todor și Florica Bradu. În perioada 1966 – 1968 îl găsim la Orchestra Populară a Filarmonicii din Oradea,  dirijată de George Mițin Vărieșescu, împreună cu care pleacă la Zalău în anul 1970.

În timpul satisfacerii stagiului militar cântă în fanfara unității din Oradea.

Numele lui Ionel Acea îl găsim și la Ansamblul Sârb de Stat din Timișoara, lângă alți instrumentiști precum Paia Maximov și Radivoi Popov Geale. În anul 1972 ajunge la Ansamblul “Banatul” sub conducerea maestrului Gelu Stan, un an mai târziu, la Clubul 1 Mai, cooptat de prof. Ion Odrobot, din  1979 colaborează și cu formația artistică de la Casa Tineretului, coordonată de Gheorghe Galetin.

Muzica bănățeană, cunoscută în întreaga țară și datorită lui Ionel Acea

Ionel Acea s-a mândrit cu premiul I și titlul de laureat obținut la etapa națională a Concursului Cântarea României, ediția a II-a.

În anul 1974 a imprimat un disc Electrecord format mic, sub bagheta dirijorului George Vancu. În anii 90 a cântat cu formația Sandu Florea de la Armeniș.

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Muzica bănățeană, în doliu. A pierdut, astăzi, unul dintre cei mai iubiți artiști  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *