Morţi, copii în spitale, case distruse, maşini avariate… Ce fac anchetatorii?

furtuna timisoara 8

”Renașterea bănățeană” a atras atenția, în repetate rânduri, asupra pericolului la care sunt expuși timișorenii din cauza copacilor netoaletați de pe raza municipiului, precum și despre lipsa de responsabilitate a angajaților Direcției de mediu din primărie.

Cu toate acestea, funcționarii publici continuă să ”muncească” cu aceeași nonșalanță ca și până acum, fără să le pese de siguranța cetățenilor, dar nici de eventualele consecințe legale ce ar fi trebuit să decurgă ca urmare a dezastrelor provocate de copacii răsturnați de furtuna din 17 septembrie care s-a abătut asupra orașului.

 

Din birourile primăriei nu se văd tragediile

Într-un articol anterior, aminteam de faptul că în ultimele trei luni, la Direcția de mediu a primăriei au fost depuse aproximativ 350 de sesizări venite din partea timișorenilor care cereau să li se aprobe toaletarea arborilor cu potențial risc pentru siguranța lor. Nici măcar 50 nu au fost soluționate. Precizăm că orice astfel de acțiune întreprinsă pe cont propriu, fără autorizație din partea primăriei, este aspru sancționată de lege.

După furtuna de luna trecută, angajații Direcției de mediu au rămas la fel de impasibili. În zadar au sunat oamenii să solicite ajutorul autorităților locale în vederea toaletării unor pomi care, la o furtună chiar de o mai mică intensitate ca și cea din 17 septembrie, ar putea să le pună din nou viețile în pericol: biroul acestor funcționari este mult mai confortabil decât deplasările pe care ar trebui să le efectueze pe teren pentru rezolvarea unor astfel de probleme.

 

Pagube imense, acoperite de vorbe goale

Pe strada Martir Alexandru Grama, din Calea Lipovei, furtuna de luna trecută a făcut prăpăd. Unul dintre plopii aflați pe un teren viran s-a prăbușit peste un bloc, devastând două apartamente, avariind două mașini și rănind grav o fetiță de nouă ani, care și acum se află la reanimare.

furtuna timis 2

”Mi-a spus mama ei, zilele trecute, că fetița a început să-și miște puțin degetele de la mână”, povestea unul dintre vecini, marcat de această tragedie. Partea bizară este că localnicii din zonă au depus nenumărate sesizări pe adresa primăriei, solicitând toaletarea sau tăierea plopilor bătrâni de pe terenul viran.

Cea mai veche dintre ele a fost făcută în urmă cu șapte ani! Administrația de atunci le-a răspuns în scris că acest lucru este posibil numai în măsura în care se vor găsi suficienți bani. Nu s-au mai găsit… Nici actuala administrație nu s-a dovedit mai receptivă.

”Mi-a spus primarul, când a venit aici să vorbească cu oamenii, înainte de alegeri, că va rezolva problema. Credeți că a mai venit cineva? Și uitați ce s-a întâmplat!”, a adăugat timișoreanul, arătând spre plopii care au mai rămas în picioare după furtună, dar ale căror crengi se pot desprinde în orice moment. Cele căzute sunt și acum acolo. ”Au venit niște oameni ai străzii și au mai luat din ele. Primarul a spus că dă lemnele celor săraci, dar nu a venit nimeni să le ia. Vorbe goale!, a mai spus acesta.

 

Răspundere, dar nu pentru oricine

Localnicii din zonă care au suferit pagube materiale au depus înștiințări la primărie. Cineva trebuie să plătească, nu? Răspunsul funcționarilor a fost de-a dreptul năucitor: să se adreseze Inspectoratului pentru Situații de Urgență, căci ei le vor da despăgubirile! Bineînțeles că ISU nu este instituția abilitată să acopere pagubele, șefii unității rămânând stupefiați de această „îndrumare” către ei.

Nici procurorii, zeloși în alte cazuri, nu au fost mai impresionați de grava neglijență în serviciu a funcționarilor de la Direcția de mediu, căci, până în acest moment, nimeni nu a fost tras la răspundere penală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *