Modificarea legislației alungă dentiștii din satele timişene

stomatolog 1

Circa jumătate dintre cabinetele medicale din mediul rural timișean vor dispărea odată cu aplicarea noii legislații privind standardele de caliate în vederea acreditării, atrag atenția reprezentanții medicilor dentiști din Societatea Timiș de Medicina Familiei.

Acest fapt va avea un impact major asupra sănătății orale, impunând o distanță mai mare, din punct de vedere teritorial, între pacienți și medici. În plus, costurile generate de procesul de acreditare, în lipsa unui sprijin din partea autorităților, vor crește prețul serviciilor. Astfel, interesul populației față de starea dentiției, și așa redus comparativ cu alte țări ale Uniunii Europene, va scădea în continuare. Dincolo de aspectul estetic și de rolul fonetic al danturii, pierderea dinților are repercusiuni deloc de neglijat și asupra aparatului digestiv, susțin specialiștii.

”Ne aflăm într-o situație de răscruce care va avea anumite consecințe. Este greșită ideea că noi nu vrem calitate, mai ales în ceea ce privește actul medical. Dorim exceptarea de la această lege abuzivă (Legea 185 din 2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate asupra formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină de specialitate și ambulatoriu clinic de specialitete cu și fără spitalizare de zi).

Noi avem deja calitatea actului medical și anume: diploma de medic, codul CAEN, certificat de înregistrare, avize Sanepid, colegiu, protecția muncii, contract pentru deșeuri… Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) (instituție ce vizează aplicarea noii legii) nu are experți pentru așa ceva, totul fiind un mare… fake.

Nu pot să cred că cineva își dorește să plătească pentru un dosar de hârtii și să aibă ca și consultant o persoană în centrul zonal teritorial care să-i gestioneze cabinetul. Standardele sunt pentru spitale aflate în țări cu putere economică mare, copiate de la Joint Commission Internațional, o organizație cu renume în procesul de acreditare a spitalelor.

Orice implementare a unor asemenea standarde necesită un anumit tip de finanțare și un timp îndelungat, precum și resurse umane. Fără finanțare din partea statului, noi vom da bani grei doar pentru un dosar, iar scopul urmărit – calitatea solicitată – va fi doar o mimă!

Există însă și cealaltă variantă pentru care se pledează și anume, apariția clinicilor mari care au în spate finanțări mai mult sau mai puțin cinstite – nu uitați modelul farmaciilor și al laboratoarelor – care va duce, cel puțin în mediul rural, la dispariția a circa 50 la sută dintre cabinete”, explică Mihaela Cuțui, reprezentanta medicilor dentiști înscriși în Societatea Timiș de Medicina Familiei.

Standarde ridicate pentru medici și pacienți cu posibilități reduse

În România rurală lucrează în jur de 2.000 de stomatologi, majoritatea în comunele mari, arată datele Institutului Național de Statistică. La nivelul Timișului, în mediul sătesc există un medic dentist la circa 1.300 de locuitori, sub media întregului județ, care este de un stomatolog la 737 de persoane.

Cei mai mulți lucrează în Timișoara, unde se înregistrează un excedent în această privință, aceștia având avantajul că sunt căutați și de către cetățeni străini dornici să beneficieze de servicii de calitate la un preț mult mai mic față de țările lor de reședință. În schimb, românii conștientizează importanța sănătății orale numai în caz de boală, iar noile standarde de calitate și costurile pe care le implică vor îngrădi accesul pacienților la tratament, susțin medicii.

Un studiu recent realizat de IPSOS arată că, deși 80 la sută dintre români au probleme dentare, aceștia prezintă o puternică reticență față de consultul stomatologic, aproape jumătate nereușind să ajungă la medic în cursul unui an, iar nouă la sută nu au mers niciodată la dentist, motivul principal fiind costul ridicat al tratamentelor. Potrivit autorităților sanitare, în ultimii ani, tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost în scădere.

”Până acum, relația cu Casa de Sănătate a fost pe plafoane mai mici decât salariul minim pe economie (astfel că din asigurările medicale un medic putea trata în medie un singur pacient într-o lună – n.r.). La ora actuală, statul dă un mare… nimic pentru serviciile medicale dentare ale populației! Dacă se dorește implementarea standardelor trebuie conceput un program pe termen lung de finanțare publică pentru susținerea calității actului medical certificat de către ANMCS. Să nu uităm că, în România, 65 la sută sunt asistați social!”, precizează Mihaela Cuțui.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *