Moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, la biserica din Iosefin

sfantul irodion

Credincioșii care frecventează biserica ortodoxă din Iosefin vor avea ocazia ca, ori de câte ori îi vor trece pragul, să se închine în fața raclei ce conține un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, donate de Mitropolia Olteniei către Parohia Timișoara-Iosefin, la solicitarea ÎPS Ioan al Banatului.

În vederea primirii prețioasei relicve, cu binecuvântarea Chiriarhului, parohul Ionel Popescu și preotul coslujitor Eugen Babescu s-au deplasat la Mănăstirea Lainici în ajunul sărbătorii Schimbarea la Față și au participat la slujba de Priveghere.

La finele Sfintei Liturghii oficiate duminică de ÎPS Irineu și alți patru ierarhi, delegației timișorene i s-au încredințat răclița cu moaștele, actul de donație și de autenticitate a acestora, Acatistul Sfântului Irodion, o mapă cu scrieri care oglindesc viața monahală din părțile Olteniei și istoria străveche a Mănăstirii Lainci, precum și icoana acestui sfânt cuvios.

„Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan și a credincioșilor Parohiei Iosefin am oferit, în semn de mulțumire și de recunoștință pentru odorul primit, o icoană a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, reproducere a celei păstrate în biserica-monument istoric de la Mănăstirea Partoș. Starețului de la Lainici, arhim. Ioachim Pârvulescu, i-am dăruit tot o icoană cu chipul Sfântului Iosif.

Ea a fost zugrăvită după cea pictată de Părintele Arsenie Boca şi oferită cu mai mulți ani în urmă Mitropolitului Nicolae Corneanu, originalul aflându-se şi astăzi în reședința mitropolitană de la Timișoara. Așadar, Sfântul Irodion a plecat spre <<Antimisul Banatului>>, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș rămâne în Mitropolia Olteniei, la Craiova și în Sfânta Mănăstire din defileul Jiului”, a subliniat părintele Ionel Popescu.

Ajunsă în oraşul de pe Bega, racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Irodion a fost depusă iniţial spre închinare în biserica paraclisului mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial, pentru ca, mai apoi, o procesiune condusă de ÎPS Ioan să o poarte către destinaţia finală, lăcaşul cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Piața Mocioni.

Protopopul Ioan Bude, preoții parohiei, alte fețe bisericești, dar și sute de credincioși cu lumânări aprinse au întâmpinat relicva cu evlavie, iar după așezarea sipetului de lemn sculptat la locul cuvenit s-a oficiat Acatistul Sfântului Irodion.

La finalul sfintei slujbe, Mitropolitul a făcut o prezentare a vieții și ostenelilor Sfântului Cuvios Irodion, cel care a primit de la Dumnezeu darul sfințeniei, și i-a îndemnat pe cei prezenți să-l cheme ca mijlocitor în rugăciunile înălțate către Tatăl ceresc.

În semn de aleasă cinstire față de „Luceafărul de la Lainici”, cum a fost numit Sfântul Irodion, preoții și credincioșii parohiei Timișoara-Iosefin au așezat încă de anul trecut icoana sa din mozaic pe frontispiciul bisericii care azi îi găzduieşte şi o părticică din moaşte.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *