Mister în jurul unui seif antic dintr-o casă din vestul ţării

seif antic 1

Un seif din fier, care ar data din perioada imperiului austro-ungar, a intrat în posesia arădeanului Daniel Negrea după Revoluție, însă, de atunci, arădeanul nu a reușit să afle ce ascunde.

Daniel Negrea este cunoscut arădenilor pentru că deține Castelul Purgly, din Șofronea, unde funcționează un ștrand termal.

El este președintele Fundației Humanitas “Gura Popii” și fost consilier județean. Printre lucrurile vechi pe care le-a colecționat de-a lungul ultimelor decenii și pe care le păstrează în castel, Negrea deține și un seif metalic, care ar avea peste 150 de ani. Obiectul este bine ferecat.

În ultimii 25 de ani, proprietarul a încercat de mai multe ori să afle ce se află înăuntru, dar nu a reușit să descuie decât două dintre cele trei încuietori.

”Am încercat cu mai mulți specialiști, dar nu am reușit să deschidem a treia încuietoare, cea din mijloc. Nimeni nu știe ce conține acest seif vechi, pe care l-am găsit la o familie din Pleșcuța, care îl ținea într-un antreu. Oamenii au decis să mi-l doneze”, spune proprietarul.

Ar putea fi o comoară?

Chiar dacă este foarte curios să afle ce se află în seif, pentru că la balansare se aude că există ceva, Daniel Negrea nu s-a gândit nicio clipă să recurgă la forță.

”Nu aș sparge ușa pentru că seiful are valoare istorică, merită păstrat intact. Eu cred că înăuntru ar putea fi diverse documente vechi”, a spus Negrea.

Și totuși, proprietarul s-a gândit și la posibilitatea ca eventualele documente să aibă valoare. Ar putea fi vorba de acțiuni vechi, de exemplu.

”Mai dețin câteva acțiuni vechi de 140 de ani. Nu exclud să fie vorba de așa ceva, dar prefer să aștept să găsesc pe cineva care poate să deschidă seiful fără să-l distrugă”, a spus Negrea.

Ar fi aparținut unui grof

Nu se știe exact cui a aparținut lada din fier, dar cu siguranță unei familii care avea ce să ascundă acolo. Actualul proprietar crede că este vorba de un grof care locuia în conacul din satul Aciuța, imobil în care ulterior a funcționat o școală.

Daniel Negrea va păstra în colecția familiei seiful chiar dacă va rămâne ferecat. Dacă va reușit, totuși, să scoată la lumină obiectele încuiate de atâta vreme, promite că le va prezenta într-o expoziție publică.

aradon.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Mister în jurul unui seif antic dintr-o casă din vestul ţării

  1. In atentia muzicantului care a scris articolul, seif antic din perioada imperiului austro-ungar este o prostie!! In antichitate adica acum 2000 de ani nu exista imperiul austro-ungar?! Mai puneti mana pe cartea de istorie ca se supara dacii si romanii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *